Unió de Pagesos demana la supressió de les vedes de senglar o cabirols

El sindicat les consiera "veritables plagues" que malmeten els conreus

Unió de Pagesos (UP) reclama que se suprimeixin les vedes per caçar algunes espècies que s'han convertit en "veritables plagues" a les comarques gironines, com ara els porcs senglars o els cabirols.

El coordinador comarcal del sindicat agrari al Pla de l'Estany, Miquel Puigdevall, ha assegurat que hi ha superpoblació de les dues espècies i que això provoca danys insostenibles als cultius. "Si es reprodueixen com rates, no s'entén que ens posin traves per caçar-los", ha afirmat.

UP ha fet arribar aquesta petició al delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, en una reunió durant la qual també li han entregat el decàleg de mesures per frenar l'onada de robatoris al camps que proposa el sindicat.

UP assegura que cada any es cacen més senglar si mes cabirols perquè hi ha superpoblació, no perquè s'estigui reduint la població d'aquestes espècies. El coordinador comarcal del sindicat al Pla de l'Estany, Miquel Puigdevall, ha criticat que es posin traves per fer batudes constants o perquè els pagesos puguin "defensar els seus sembrats" abatent aquests animals. "Si un pagès mata un senglar que està destrossant el seu camp es busca un problema", ha afirmat Puigdevall.

Per això, reclamen que se suprimeixin les vedes per caçar tant porcs senglar com cabirols. "Notem que cada any el problema és més gros", ha argumentat Puigdevall que demana poder abatre senglars i cabirols tot l'any per evitar que malmetin les collites. "Si són plagues, per què hi ha d'haver vedes? Una plaga s'ha d'eradicar", ha detallat. A més, UP també és molt crític amb el paper que desenvolupa la Federació de Caça de Girona perquè consideren que per interessos propis fan menys batudes de les que calen.

El sindicat agrari ha fet arribar aquesta proposta al delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús. Aquest dilluns al matí s'han reunit amb Casadesús i amb els directors territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol, i Interior, Albert Ballesta, per presentar-los un decàleg de mesures que UP reclama per frenar l'onada de robatoris al camp i per minimitzar els danys provocats per senglars i cabirols.

El coordinador territorial d'UP a Girona, Xavier Frigola, ha explicat que arran de la crisi han notat una onada de robatoris al camp, tant de maquinària, com de carburant com, inclús, d'animals i menjar. Per això, proposen deu mesures de seguretat integral per posar fre a l'actuació dels delinqüents i evitar la reincidència.

Entre les propostes hi ha que una reforma del codi penal que inclogui l'enduriment de les penes en robatoris de productes agraris o mitjans de producció, i molt especialment en els casos de delinqüents reincidents. També volen que augmenti la vigilància dels Mossos d'Esquadra arreu de les zones agràries i rurals i que s'agilitin els processos en la tramitació de les denúncies. Frigola ha admès que sovint els lladres s'enduen poca cosa i els pagesos eviten perdre temps per interposar denúncies.