L'ADF de Girona fa balanç dels darrers deu anys

Apunten que tenir cura del sotabosc evitaria nous incendis

Aquest dissabte, diversos membres voluntaris de l'ADF de Girona han volgut mostrar les feines que fan des del 2003. Aquesta tardor i hivern, les vint persones que conformen aquesta agrupació han netejat camins en desús i han fet franges de seguretat en diversos espais de la ciutat perquè els camions dels Bombers puguin passar-hi sense problemes en cas d'incendi.

Paral·lelament, han finalitzat la neteja de nou trams que, des de fa dos anys, estaven catalogant, posant sobre planell i ubicant amb una sèrie de coordenades per millorar així la rapidesa i eficiència a l'hora d'extingir les flames.

"Som una de les ADF més joves, gestionem 2.200 hectàrees que pertanyen a Girona capital", comenta la presidenta de l'agrupació, Roser Garganta. Durant els pròxims mesos de primavera i estiu els voluntaris visitaran tots els propietaris de terrenys de la ciutat perquè coneguin la seva ubicació exacta i les coordenades que han de donar en cas que es produeixi un foc prop de la seva zona. "Sinó era molt dificultós, no tothom coneix totes les masies i espais de la ciutat. Ho hem senyalitzat amb partits cartells a cada pista i així serà més fàcil", ha assegurat Garganta.

Des de l'entitat tenen clar que tot i feina que es realitza des del cos de Bombers i els consistoris, encara cal treballar més per millorar la conscienciació i sensibilització dels ciutadans pel que fa al medi ambient i la prevenció d'incendis. Cada any, l'ADF de Girona realitza dues actuacions grans, que agafen un territori extens i en les quals els voluntaris es dediquen a desbrossar i netejar tota la zona. "Aquest any és possible que ho fem a la muntanya de Can Rubau", ha avançat la presidenta. En aquest sentit, Garganta ha subratllat que els agradaria que els propietaris dels terrenys on ells hi han treballat mantinguessin la zona neta. "S'esmerça temps, diners, gent i si no es manté, al cap de dos anys torna a estar a igual com estava en un principi. Només caldria un compromís de manteniment", ha assenyalat. D'aquesta manera, tal com subratlla la presidenta, es podria mantenir més netes les zones boscoses de la ciutat i prevenir possibles focs.