Mor als 70 anys el psiquiatre gironí Ramon Noguera

Fou pioner en la investigació de fàrmacs per tractar malalties bipolars

Ramon Noguera va morir ahir a l'edat de 70 anys deixant una gran trajectòria professional tal i com ha avançat el Diari de Girona. El metge i especialista en psiquiatria va ser director de l'Hospital Psiquiàtric de Salt del 1974 al 1983 i, uns anys més tard, l'Hospital de Santa Pau de Barcelona va publicar un treball seu on analitzava la importància del carbonat de liti com a fàrmac per tractar malalts psiquiàtrics amb trastorns bipolars. I és que Noguera, conjuntament amb l'anglès Alec Coopen, van ser els impulsors del primer estudi amb carbonat de liti. Des de llavors, aquest element s'ha convertit en un medicament de primera elecció en el món de la psiquiatria.

Noguera també va ser el fundador de la Societat Espanyola d'Epidemiologia Psiquiàtrica i membre honorífic de la Societat Espanyola de Psiquiatria l'any 2007. Va publicar més de 50 articles científics, va presentar ponències en congressos internacionals i fins i tot va tirar endavant un estudi de les patologies mentals de personatges de novel·les que li va valdre un guardó de la mà del mateix Antonio Gala. Ara fa uns anys, el Col·legi de Metges de Girona li va concedir el premi de l'Excel·lència Mèdica.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha recordat que Noguera va estar sempre "molt vinculat" a la ciutat de Girona i va tenir un "paper rellevant" en l'estudi dels trastorns alimentaris. "Si el col·lectiu mèdic té previst realitzar algun acte en record seu, el consistori s'hi sumarà", ha comentat el batlle. Puigdemont ha volgut subratllat la seva gran "trajectòria professional" dins l'àmbit de la salut a les comarques gironines. "Jo crec que la figura de Ramon Noguera deixa petja a la ciutat i a les comarques gironines, la seva aportació va anar més enllà de la feina mèdica, que va ser molt bona, sinó que es va submergir en el teixit social entenen la medicina en el sentit més pur del terme, de servir als altres", ha assegurat. L'enterrament es realitzarà aquest dissabte a dos quarts de set de la tarda al Tanatori de Girona.