El TJSC anul·la la multa de 28.000 euros que l'Estat va imposar a Lloret de Mar

Fan referència a unes obres al passeig marítim

El TSJC ha anul·lat una multa de més de 28.000 euros que l'Estat va imposar a l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) per unes obres al passeig marítim. La Direcció General de Costes va obrir un expedient sancionador al consistori després que l'any 2010 ampliés la vorera i substituís l'asfalt d'un tram del passeig sense demanar-li permís.

L'equip de govern va portar la multa als tribunals, adduint que amb el permís de la Generalitat per tirar endavant la reforma ja n'hi havia prou. Ara, el TSJC els ha donat la raó i conclou que, després d'aprovar-se l'Estatut, i "d'acord amb el joc de competències i traspassos" que recull la llei marc catalana, l'Estat ja no té cap mena de competència sobre aquest punt. Les obres d'arranjament d'aquest tram del passeig marítim de Lloret de Mar es van fer entre febrer i setembre del 2010. Sobretot, es va actuar al tram comprès entre Agustí Font i Camprodon i Arrieta. En aquest sector, es van canviar fanals, es va ampliar la vorera i es va tornar a asfaltar la calçada.

Per tirar endavant la reforma, l'Ajuntament va demanar permís a la Generalitat, que els hi va concedir. Però la Direcció General de Costes, que sostenia que era l'Estat qui havia d'autoritzar l'obra, va obrir un expedient sancionador al consistori. La multa que va acabar imposant ascendia a 28.539,79 euros.

L'ajuntament, que estava en desacord amb la sanció, va portar l'afer als tribunals. I ara, la Secció Cinquena de la sala contenciosa-administrativa del TSJC els ha donat la raó. La sentència de l'alt tribunal català estima el recurs interposat pel consistori de Lloret de Mar i conclou que ni Costes ni el Ministeri de Medi Ambient tenien cap competència damunt l'obra. És a dir, que no calia que l'autoritzessin i que també es van excedir a l'hora d'obrir l'expedient sancionador.

Segons recull la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Eduard Paricio, "en allò que es refereix a la zona de domini públic marítim terrestre, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya aprovat el 2006 atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre ordenació del litoral". O sigui, que correspon al Govern atorgar aquestes autoritzacions i concessions (com era el cas de la reforma del passeig de Lloret de Mar).

I per subratllar encara més aquesta tesi, el mateix TSJC es fa ressò d'una sentència del Tribunal Constitucional del 2010. Una resolució que recorda que aquest "plantejament s'ha de desplegar d'acord amb el règim general establert per l'Estat en aquesta matèria".

Exclusiu de la Generalitat

"Estem davant d'una autorització d'obres que s'emmarca en la concessió que gaudeix l'Ajuntament", recull la sentència del TSJC. I hi afegeix: "D'acord amb el joc de competències i traspassos que s'ha esmentat, cal entendre que tant l'autorització que ens ocupa com la potestat sancionadora correspon en exclusiva a la Generalitat".

En conseqüència, l'alt tribunal català estima el contenciós interposat per l'Ajuntament de Lloret de Mar i anul·la la multa de més de 28.000 euros que va imposar-li Costes. La sentència és ferma i no es pot recórrer.

El regidor de Mobilitat de Lloret de Mar, Ignasi Riera, ha assegurat que "aquesta resolució situa cada administració al seu nivell de competències". I ha conclòs: "Per als municipis turístics de sol i platja, poder tenir un únic interlocutor clar és primordial per facilitar la gestió".