Roben les estelades dels accessos a Celrà, Fornells de la Selva i Bescanó

Els atacs van tenir lloc després del debat al Congrés dels diputats

Nou atac en sèrie contra estelades que onegen a les entrades dels pobles gironins. La matinada de dimarts a dimecres, uns desconeguts es van dedicar a serrar els màstils amb radials i arrencar les estelades de Celrà, Fornells de la Selva, Bescanó i Serinyà.

Precisament, el robatori va tenir lloc poques hores després que el Congrés dels Diputats donés el cop de porta a la proposta del Parlament per fer el referèndum.

Els alcaldes dels pobles han condemnat els robatoris i asseguren que això no els arronsarà perquè, bé sigui mitjançant l'ajuntament o l'ANC, les estelades es reposaran. "Sembla premeditat perquè coincideix amb el no rotund de Madrid", diu el primer tinent d'alcalde de Celrà, Dani Cornellà.

El robatori d'estelades va tenir lloc la matinada de dimarts a dimecres. Se sospita que els vàndals va fer ruta pel Gironès i el Pla de l'Estany, perquè a tots els pobles la manera com van arreplegar les banderes independentistes i se les van endur va ser la mateixa: serrant-ne els màstils amb una radial.

A Celrà, aquest és el tercer cop que els roben l'estelada. D'entrada, l'havien situada a la rotonda d'entrada al poble venint des de Girona, però allà la bandera tot just va durar tres dies. Per això, la secció local de l'ANC va comprar un màstil i va penjar l'estelada a l'altra punta del municipi, enmig d'un camp. Ja se l'havien endut un cop, però en aquella ocasió els brètols van escalar el pal.

"Ara l'han serrat des de la base", explica el primer tinent d'alcalde, Dani Cornellà (CUP). Cornellà diu que, si més no, és "curiós" que el robatori vagi passar poques hores després del debat als Congrés dels Diputats. "Sembla premeditat, perquè coincideix amb el no rotund que va venir des de Madrid", explica. I hi afegeix: "Qui ho ha fet ens ha vingut a dir que no només estan en contra de la llibertat i la consulta, sinó també de la democràcia".

Oferiments per regalar una estelada a Fornells

A Fornells de la Selva, els lladres es van endur l'estelada que hi ha a prop de la zona industrial del municipi. El màstil l'havia posat l'Ajuntament, però la bandera va ser un regal d'un grup d'industrials. L'alcalde, Mateu Parera-Nieto (CiU) avança que el consistori es farà càrrec d'arreglar el màstil, i que ja han rebut diversos oferiments per regalar-los una altra estelada.

"Aquests robatoris van ser una cosa orquestrada, però jo me l'agafo més a títol anecdòtic", explica. "És cert que de tant en tant ens trobem amb bretolades d'aquest tipus, però en general allò que impera és el respecte, i que esperem que duri", concreta Parera-Nieto.

Allà on ja s'han afanyat a arreglar el màstil és a Serinyà. Ahir mateix a la tarda, el consistori ja va tornar a aixecar-lo, i ja el tenen a punt perquè torni a lluir l'estelada. Aquest és el primer cop que els roben la bandera, que onejava a l'entrada del municipi des de la C-66 des del setembre passat (coincidint amb un acte que va fer l'ANC amb motiu de la Diada).

L'alcalde, Josep Antoni Ramon (Gps-AM) diu que faran passar el què ha costat arreglar el màstil per l'assegurança del municipi com a desperfecte del mobiliari urbà. "Es tracta d'un element urbà, i el nostre acord amb l'ANC va ser aquest; que ells posaven la bandera i nosaltres en facilitàvem la ubicació", concreta Ramon. L'alcalde ja ha avançat que, aquesta tarda mateix, la secció local de l'ANC preveu reposar l'estelada robada.

"Més enllà del pur vandalisme"

L'alcalde de Serinyà no ha tingut pèls a la llengua a l'hora de condemnar el robatori de l'estelada. "És un acte vandàlic que va més enllà del pur vandalisme, amb un clar rerefons polític; però per més que ens vulguin segar l'estelada, nosaltres n'hi posarem una altra, i una altra, i una altra", ha conclòs.

De la mateixa manera també s'ha expressat el primer tinent d'alcalde de Celrà. "La secció local de l'ANC, bé sigui fent una recol·lecta o bé amb els ingressos que obté de les activitats que fa, repararan el màstil i reposaran l'estelada", ha dit Dani Cornellà. I hi ha afegit: "I com sempre, comptaran amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament de Celrà, un consistori on la majoria dels regidors sempre s'han manifestat a favor de la independència i han donat suport a les activitats que organitza l'ANC".

Els autors, uns "covards"

Per últim, com ja havia passat als tres pobles restants, Bescanó també es va despertar dimecres sense l'estelada que onejava a l'entrada del poble. El seu alcalde, Xavier Soy (CiU), ha rebutjat enèrgicament els fets. Segons ha relatat, es van trobar el pal que aguantava la bandera independentista a terra, serrat amb una radial.

L'alcalde ja ha remarcat que pensen tornar a penjar l'estelada i ha qualificat de "covards" els autors del robatori. "Tothom té dret a defensar la postura política que cregui oportuna però s'ha de donar la cara", ha declarat Soy. L'estelada l'havien posada conjuntament l'ANC i el consistori.

Segon robatori en sèrie en pocs mesos

Aquest no és el primer robatori en sèrie d'estelades que viuen les comarques gironines. A mitjans de gener, un desconeguts es van endur tant les estelades com les senyeres les que onejaven a les entrades de Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Anglès, tots tres a la Selva interior, i a Cassà de la Selva, al Gironès. Per poder arribar fins a les banderes, els autors de les bretolades van serrar també els pals que les aguantaven.

Les dues senyeres i les dues estelades eren ben visibles perquè es trobaven situades a les rotondes que donen entrada als municipis. En el cas d'Anglès i Cassà de la Selva, aquest era el segon robatori de banderes que patien els pobles. Els alcaldes aleshores també van condemnar la bretolada, assegurant que "atemptava contra la democràcia" i dient que tornarien a hissar les banderes.