L'Estat fa entrega de la nova biblioteca de Girona amb les obres encara per acabar

La Generalitat s'ha negat a la seva recepció fins que finalitzin els treballs

Després de setmanes esperant que l'Estat fes l'entrega de l'obra de la nova biblioteca pública de Girona, el ministeri va oferir finalment dijous passat les claus de l'edifici a la Generalitat. Des del Govern havien pressionat Madrid perquè veien que l'edifici estava pràcticament acabat des de finals d'any i també els constava que estava quasi equipat. Des de finals d'agost del 2013, l'antiga biblioteca -situada a la Casa de Cultura- havia tancat per tal de preparar el trasllat a la nova seu, que la Generalitat esperava poder inaugurar per Sant Jordi. 

Segons ha explicat el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, s'han negat a fer la recepció de l'edifici -situat al carrer Emili Grahit- perquè l'Estat els entrega l'obra inacabada. Pluma ha explicat que tot l'entorn està encara per arreglar i que el ministeri només els ha garantit "de paraula" que farà una primera fase d'urbanització provisional i que, més endavant, ja acabarà definitivament les obres. "Ens estan fent l'entrega de la biblioteca tard i malament", ha lamentat el director general, que recorda que aquest és un projecte que s'arrossega des de fa anys. 

Sense data d'obertura

Per això, durant la reunió del dijous passat, la Generalitat es va negar a acceptar les claus. Per contra, ha demanat al ministeri que els presenti el projecte d'urbanització dels accessos i els concreti com i quan farà les obres. El temor del Govern és que els treballs d'urbanització de l'entorn puguin afectar el normal funcionament de la biblioteca i causar molèsties als usuaris. Per això, la data d'inauguració marcada per a Sant Jordi és impossible de complir, ja que el trasllat no començarà fins que el ministeri hagi aclarit com pensar arreglar l'entorn de la biblioteca, que ha quedat afectat per les obres. "No volem un edifici nou amb uns accessos que puguin ser o perillosos o molestos pels usuaris", ha declarat Pluma. 

Tot el fons de l'antiga biblioteca de la Casa de Cultura ja està inventariat i en caixes esperant que es concreti la cessió del nou edifici per poder començar amb el trasllat. De moment, la ciutat està des de setembre sense la seu central de la biblioteca. El director general no s'ha aventurat a fixar cap nova data d'obertura per al nou equipament.