Banyoles augmenta les activitats turístiques per promoure el patrimoni

La ciutat amplia el programa de 79 activitats a 109 per aquest any

Visitar l'Arqueta de Sant Martirià al Monestir de Sant Esteve de Banyoles i conèixer com vivien els monjos benedictins és una de les novetats incloses entre les d'activitats turístiques que l'Ajuntament ha organitzat per aquest any. Fins ara, aquesta valuosa joia medieval del segle XV i una de les més importants de Catalunya només es podia veure un cop a l'any, coincidint amb Sant Martirià.

Fer tir en arc, passejar per l'estany amb un tricicle o fer una gimcana seguint els recs d'aigua són altres novetats d'un programa que passa de les 79 activitats de l'any passat a 109. "Hem vist que hi ha molta demanda i hem decidit fer-ne més", explicava aquest matí la regidora de Turisme, Joana Vilà. Els interessats en veure l'Arqueta de Sant Martirià, al monestir de Sant Esteve de Banyoles, podran fer la reserva de la visita guiada a partir d'aquest dissabte, moment en què comencen les activitats turístiques d'aquest any i que s'allargaran fins al 14 de desembre. El preu és de 3 euros per persona i la visita té una hora de durada on s'explica la història del monestir i com vivien els monjos benedictins.

Des que aquesta joia medieval va retornar a Banyoles ara fa més de tres anys, un cop recuperada i restaurada a Madrid, només es podia veure un cop a l'any, coincidint amb les festes de Sant Martirià, la festa grossa de la ciutat, exhibida en una sala amb càmeres de seguretat. La peça, però, està incompleta ja que només s'han pogut recuperar 21 de les 28 figures que la decoraven i que van ser robades per Eric el Belga el 1980. No va ser fins a l'any 1997 que es van localitzar a la casa de subhastes Sotheby's i es va iniciar un llarg i costós procés per recuperar-les.

"Estem molt orgullosos de poder tornar a ensenyar-la als turistes", ha reconegut aquest matí la regidora de Turisme de Banyoles, Joana Vilà. "És una peça gòtica del segle XV, la millor joia d'orfebreria medieval catalana", ha afegit. Al seu interior, hi ha guardades les relíquies de Sant Martíria, patró de la ciutat.

Més activitats turístiques

Aquest és un dels reclams de les noves activitats turístiques per aquest any. La bona acollida de les últimes edicions ha fet que l'oferta s'ampliés de forma considerable, passant de 79 activitats l'any 2013 a un total de 109 per enguany i la majoria són gratuïtes. Entre les novetats, destaca per exemple la possibilitat de fer la volta a l'estany amb bicicleta o tricicle, fer tir amb arc a la zona de les Estunes o fer un joc de pistes seguint els recs d'aigua a la ciutat, per posar algun exemple.

En l'apartat d'activitats familiars, s'ha programat un taller per fer galetes seguint les tècniques prehistòriques dels avantpassats de la Draga, on enguany es repetirà també l'activitat 'Avui fem de neolítics' amb visites a l'interior de les cabanes per conèixer com vivien ara fa 7.200 anys. Per altra banda, els amants de la fotografia tindran l'oportunitat de mostrar les seves instantànies i penjar-les tot utilitzant aplicacions com Instagram. Es tracta de fer una visita guiada pels racons de la ciutat amb el mòbil en mà.

Algunes de les activitats també estan relacionades amb esdeveniments com ara fires. Així per exemple, coincidint amb la fira Aloja s'ha programat un taller infatal per fer una titella amb forma d'aloja a partir de material reciclat.

Més de 2.000 visitants el 2013

Les reserves s'han de fer contactant amb l'Oficina de Turisme de Banyoles i també es poden programar grups des del Museu Comarcal Arqueològic. Des de l'Ajuntament, calculen que l'any passat van tenir mes de 2.000 visitants en les activitats i algunes fins i tot van tenir llista d'espera davant l'exhauriment d'entrades.

El perfil del turista és sobretot local, el 50%, i el 40% restant vingut d'altres punts de Catalunya. El 10% ve de fora, ja sigui de l'Estat o estranger. Les visites es fan només en català.