Recullen catorze tones de residus en un tram de dos quilòmetres del riu Daró

Han trobat tota mena de deixalles com runa, ferralla, piles, roba, pintura i dissolvents

Uns 500 voluntaris, molts d'ells escoltes i guies de les comarques gironines, han participat aquest dissabte durant tres hores en una acció de neteja i recollida de residus al riu Daró, al Baix Empordà. En total han extret catorze tones de deixalles com envasos, ferralla, aparells elèctrics, runes, pintura, roba o dissolvents en un tram de dos quilòmetres dins dels municipis de Cruïlles i La Bisbal d'Empordà.

L'activitat, que vol conscienciar la ciutadania sobre els perjudicis de l'abandonament de residus, ha estat promoguda per dos ajuntaments de la comarca, la Fundació Prevenció de Residus i amb el suport del Consorci de les Gavarres, els Agents Rurals i l'Associació Retorna. Aquesta acció de neteja s'ha realitzat a les portes del 'Clean Up Day' Europeu que se celebra el pròxim 10 de maig i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i el consistori de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.

Tal com asseguren des del Consorci de les Gavarres, el Daró és un riu típicament mediterrani que amb els seus períodes d'assecatge i crescudes atresora una rica diversitat de fauna i vegetació de ribera, raons per les quals és considerat un dels rius més ben conservats de tot Catalunya i està inclòs dins de la Xarxa Natura 2000.

Tot i això, el gerent del Consorci de Les Gavarres, Oriol Amet, ha explicat que encara es troben abocaments incívics de residus en els marges del riu que malmeten i perjudiquen tot l'ecosistema de la zona. Paral·lelament, el cos d'Agents Rurals - que també ha participat en la jornada- han donat a conèixer que durant tot el 2013 es van detectar 90 abocaments incontrolats al massís de les Gavarres. Una sèrie de fets que preocupen els veïns i les entitats que treballen en la defensa del medi ambient del territori.

En concret, els 500 voluntaris han aconseguit extreure 14 tones de residus del riu Daró. S'han localitzat una gran varietat de deixalles com runa, mobiliari, aparells electrònics, sabates, piles i productes perillosos com pintura o dissolvents. La jornada ha permès evidenciar la problemàtica existent que hi ha al territori pel que fa a l'abandonament de residus al nostre entorn, el perjudici que suposa això per al medi natural i la necessitat d'aplicar mesures des de tots els sectors - indústria, comerç, administracions i ciutadania- per reduir la generació de residus i evitar l'abandonament amb una sèrie de mesures com la prohibició de la distribució gratuïta de bosses de plàstic, fomentar l'ecodisseny o el sistema de retorn d'envasos.

Aquesta acció s'emmarca dins la campanya Desembruta, que ja ha treballat en altres indrets de les comarques gironines. Des del consistori de La Bisbal d'Empordà han volgut remarcar que l'anterior neteja realitzada el novembre del 2013 ha estat seleccionada com a finalista del 5è Premi Europeu de Prevenció de Residus per un jurat internacional format per especialistes en el camp ambiental. Es tracta d'una jornada que va portar a terme l'ajuntament d'aquesta localitat amb la Fundació Prevenció de Residus i el Consorci de Les Gavarres. El Premi valora les iniciatives realitzades en el marc de la V Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es va celebrar el passat mes de novembre en 35 regions de 23 països diferents i durant la qual es van organitzar 12.600 activitats arreu d'Europa, 777 de les quals a Catalunya.

Paral·lelament, durant aquest mes d'abril, el Castell de La Bisbal d'Empordà acull l'exposició 'Desembruta' que mostra els impactes econòmics, socials i mediambientals que generen els residus que es llancen al mig del bosc o del carrer. Allà, aprofitant l'aplicació de la campanya Desembruta que mostra els punts negres que hi ha a tot Espanya, es pot comprovar els abocaments que hi ha en cada zona i consciencia sobre la necessitat de modificar els nostres hàbits no respectuosos amb l'entorn i potenciar el consum responsable.