Les infermeres gironines denuncien una davallada de professionals

Expliquen que s'utilitza la crisi econòmica d'excusa

Les comarques gironines ja compten amb una nova associació dins de l'àmbit sanitari. Es tracta de l'ASPPIC, l'Associació d'Infermeres Professionals de Girona-GI que s'està formalitzant i que té per objectiu defensar els drets del conjunt d'infermeres de les comarques gironines i reclamar el "reconeixement" que es "mereixen" els professionals d'aquest àmbit.

Des de la nova entitat denuncien que amb "l'excusa de la crisi econòmica global" estan patint greus retallades i han registrat una davallada del nombre de professionals. Segons dades de l'entitat, Girona és la demarcació amb menys infermers de tot Catalunya, només 297 per cada 100.000 habitants quan la UE aconsella que siguin 808.

Aquest divendres l'entitat s'ha presentat en públic organitzant la conferència de la infermera i sociòloga canadenca de la regió d'Ontaria, Doris Grinspun, que s'ha realitzat a l'Hotel Ultònia de Girona. L'experta ha explicat com va afectar la marxa d'infermers a altres punts del país i fora de l'estat en busca de millors condicions laborals i ha descrit l'impacte econòmic negatiu que suposa pel sistema comptar amb dotacions insuficients d'infermers.

Aquest és el primer acte d'aquesta entitat que encara està acabant de formalitzar-se i escollir la seva junta. No obstant això, els seus membres tenen les idees molt clares. "Es tracta d'una associació d'infermeres professionals independents que només volem regir-nos per les necessitats del nostre col·lectiu", ha assegurat una de les membres de l'entitat, Dolors Fauria.

Des de l'associació subratllen que la ciutadania i els polítics no "reconeixen" el col·lectiu d'infermers com uns professionals amb "mèrit, poder, qualificats i amb coneixements". "L'entitat ha nascut des de l'Hospital Josep Trueta de Girona davant una problemàtica molt greu que són les retallades i el descens del nombre d'infermers que treballem", ha assegurat Fauria. Segons les dades aportades per l'entitat, per cada una plaça de metge que desapareix, en desapareixen tres de l'àmbit d'infermeria.

Pel que fa a la ràtio de professionals que treballen a tot Catalunya, la demarcació de Girona és la que pateix els pitjors resultats. "A Barcelona, per cada 100.000 habitants hi ha 474 infermeres, a Lleida 337, a Tarragona 319 i a Girona 297", ha afirmat Fauria. "A les comarques gironines estem sota mínims tot i que, en general, són unes males xifres perquè la Unió Europea aconsella que siguin 808 infermeres per cada 100.000 habitants", ha afegit.

Des dels seus inicis, l'ASPPIC ha estat en contacte amb grups polítics i amb les cúpules directives de diversos centres hospitalaris per intentar canviar la situació. "Ens sembla molt greu que no es defensi el col·lectiu d'infermeria tal i com es fa amb altres del món de la salut, això pot provocar que els estudiants no vulguin fer aquest grau i que davant dels contractes precaris que hi ha actualment marxin del país", ha comentat Fauria. En aquesta línia, la membre de l'entitat ha assegurat - seguint un estudi que s'ha fet als Estats Units- que el dèficit d'infermeres pot comportar un "dèficit dels serveis de salut" i pèrdues de milions d'euros.

"Hem de reivindicar el nostre paper i les funcions que realitzem, som una entitat amb membres joves que té ganes que els infermers en general tinguin el reconeixement social que els hi correspon i que és imprescindible que hi hagi i no es sentin en una condició d'inferioritat", ha ressaltat. "La nostra feina no és invisible i és clau pel bon funcionament dels serveis i per la millora dels pacients", ha insistit Fauria. Des de l'entitat ja han avançat que arribaran fins on faci falta per aconseguir els seus objectius. En principi, d'aquí uns dies formaran la junta permanent tot i que l'entitat vol funcionar de manera assembleària.