Un any de presó i inhabilitació a dos policies per robar mòbils durant la nevada del 2010

Els agents de Palafrugell van aprofitar el caos generat

L'Audiència de Girona ha condemnat a un 1 any de presó i inhabilitació per un delicte de furt els dos policies locals de Palafrugell, Alberto Castillo i Alexandre Lluís, que van emportar-se mòbils d'una botiga durant la gran nevada del 2010. La sentència conclou que els agents es van aprofitar del seu càrrec per cometre el furt.

L'Audiència també ha condemnat a 6 mesos de presó l'acusat Francisco Carriquí i un dels germans dels policies, Adrià Castillo, per un delicte de receptació. Els condemnats hauran d'indemnitzar els propietaris de l'establiment de telefonia amb 1.456 euros, el valor dels set mòbils que van robar. El tribunal ha absolt el cinquè implicat, que també és germà d'un dels agents.

Els fets es remunten al passat 9 de març del 2010, quan - tal i com recull la sentència de l'Audiència de Girona- els dos policies locals de Palafrugell van anar a un establiment de telefonia mòbil situat al passatge de San Sebastià alertats per un veí que havia vist la porta de la botiga oberta. Un cop van arribar al lloc dels fets, els policies van comprovar que l'accés principal havia estat forçat i el sistema d'alarma no funcionava perquè no hi havia llum en tot el poble a causa de la gran nevada. Per aquest motiu, els agents van rebre l'ordre de traslladar tot el material i els efectes que es trobaven a la botiga cap a la comissaria del cos.

És aquí quan, tal i com assegura el tribunal, els dos agents van decidir arreplegar set mòbils de la tenda. En concret, es van emportar diversos telèfons de les marques Nokia, Black Berry i Sony Ericsson que van repartir entre els seus germans i un amic. La sentència conclou que tres dels mòbils sostrets van ser activats amb una targeta SIM del germà d'un dels policies condemnats, Adrià Castillo, qui sabia i coneixia que els mòbils havien estat robats. La sentència també recull que l'implicat va retornar a la comissaria un dels tres mòbils que havia agafat.

D'altra banda, Alberto Castillo també va donar tres mòbils més a un amic seu, Francisco Carriquí. Al seu torn, aquest va entregar dos dels dispositius al seu germà - que també va donar un dels mòbils a la seva xicota- i el tercer va decidir retornar-lo a la policia. Finalment, el cinquè implicat i germà de l'altre agent va adquirir una targeta de prepagament mitjançant la qual va activar l'11 i el 20 d'abril dos mòbils - un dels quals sostret- tot i que, finalment, el tribunal l'ha absolt del delicte de receptació perquè no s'ha pogut comprovar que el detingut coneixés la veritable procedència dels mòbils.

Durant el judici els dos policies van negar els fets. La sentència conclou que, tot i que no existeixen proves directes, si que hi ha indicia que demostren que set dels 15 terminals van ser sostrets pels dos policies acusats. L'Audiència també ressalta que els dos agents es van aprofitar de la seva posició i càrrec per cometre el furt. A més, també subratlla que les explicacions que van oferir els germans dels dos agents sobre com havien trobat els mòbils no són "versemblants".

En aquest sentit, Adrià Castillo va ressaltar que havia comprat els mòbils a un home que els venia al carrer i l'altre germà, el que ha quedat absolt, va explicar que havia trobat els dos terminals abandonats sota la neu. Només un dels implicats i condemnats, Francisco Carriquí, va declarar davant del jutge que un dels policies, Albert Castillo, li havia entregat els aparells tot dient-li que els havien sostret d'una botiga de mòbils.

Per tots aquests motius, l'Audiència de Girona condemna Alberto Castillo i Alexandre Luís a 1 any de presó per un delicte de furt i a 1 un any d'inhabilitació per exercir el càrrec de policia local. La sentència imposa que cadascun d'ells pagui una cinquena part de les despeses del procés. Adrià Castillo i Francisco Carriquí han estat condemnats a 6 mesos de presó per un delicte de receptació i també hauran de fer-se càrrec d'una cinquena part de les despeses judicials.

Tots els acusats hauran d'indemnitzar amb 1.456 euros els propietaris de la botiga. La xifra fa referència al valor dels mòbils que es van emportar. Finalment, el tribunal ha absolt el cinquè implicat - germà d'un dels agents- del delicte de receptació del qual l'acusava la fiscalia perquè no s'ha pogut provar la seva implicació en els fets ja que només va adquirir una targeta SIM des de la qual va fer una única trucada de prova amb un dels mòbils sostrets.

La sentència no és ferma i es pot presentar recurs de cassació davant la Sala Segona del Tribunal Suprem que s'haurà de presentar a l'Audiència de Girona en un termini de cinc dies a partir de l'última notificació.