Un centenar de ciutadans participen en un ple simulat del Parlament Europeu a la UdG

Un dels debats s'ha centrat en apropar la política europea als ciutadans

Un centenar de ciutadans de les comarques gironines van participar ahir en una simulació d'un ple del Parlament Europeu, promogut pel Centre Europe Direct Girona de la Universitat de Girona, al Parc Científic i Tecnològic. Després de les comissions permanents que s’han dut a terme per tractar diversos temes, s’ha celebrat la sessió plenària, moderada per l’exvicepresident del Parlament Europeu Joan Colom.

Entre les conclusions exposades pels assistents s’ha destacat la necessitat d’apropar més el Parlament europeu a la població i s’ha proposat dissenyar un model que afavoreixi el coneixement dels drets i deures que tenim com a europeus i dels mecanismes de participació a les institucions. Alguns dels temes que també s’han remarcat han estat la necessitat de trobar fórmules perquè tothom pugui tenir dret a un habitatge i a altres drets bàsics. Les propostes s’enviaran al Parlament europeu.
 
L’objectiu de l’acte és, segons la directora del centre, Mariona Illamola, que els ciutadans coneguin millor el que fa i com funciona el Parlament Europeu i divulgar la cultura europeista entre la ciutadania. Aquesta activitat s'ha impulsat en el marc de les accions de comunicació de les eleccions al Parlament Europeu de 25 de maig per tal que els gironins facin saber a la Unió Europea què pensen sobre diferents temes d'actualitat.
 
La sessió ha comptat amb la participació de Joan Colom, vicepresident del Parlament Europeu entre 1999-2004 i Maria Teresa Calvo, cap de l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona i Mariona Illamola, investigadora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals i directora del Centre Europe Direct Girona.
 
El centre Europe Direct Girona de la Universitat de Girona és un centre d'informació i la finestra de la Unió Europea a la demarcació. Ofereix accés a qualsevol informació relativa a les institucions i polítiques europees, els programes europeus, les possibilitats de finançament europeu, els països de la UE i assessorament en informació relativa a la UE. Des del centre, es pot accedir a les publicacions i el material divulgatiu sobre la UE, participar en els cursos, actes, jornades i altres activitats de difusió que s'hi organitzen per fomentar el debat sobre la UE i les seves polítiques. Així mateix, el centre ajuda a cercar la informació que els ciutadans puguin necessitar per viatjar, treballar, o estudiar a la UE.