Ariadna Ribas, guanyadora del premi al Millor Pòster del Congrés CRACS

Tractava sobre la integració d’un nen invident a una escola convencional

L’estudiant Ariadna Ribas de La Salle Girona s’endú el premi al Millor Pòster del Congrés CRACS amb un treball de recerca sobre com l’adaptació del material escolar per a un nen cec. Aleix Lascorz (IES Vicens Vives, Girona) ha fet la Millor Recerca i Núria Pou (IES Ramon Turró, Malgrat de Mar) ha rebut el premi al Millor Disseny.
 
Girona, 3 d’abril de 2014. La tercera edició del Congrés de Recerca d’Alumnes de Centres de Secundària (CRACS) de la Universitat de Girona ja té guanyadors. Ariadna Ribas i Calm, estudiant de La Salle de Girona, ha guanyat el premi al Millor Pòster pel seu treball “Aprenem a les fosques”. L’Ariadna ha fet el seguiment d’en Pere, un nen invident de set anys, i ha observat la seva integració en una escola convencional. L’estudiant ha vist com s’adapta el material escolar a Braille i ha constatat que en Pere segueix el mateix ritme d’aprenentatge que la resta de companys. A més, l’Ariadna ha elaborat un conte que inclou textures i olors i n’ha fet una aplicació en pàgina web, que incorpora un lector de pantalla.
 
El Consell Científic, format per investigadors i investigadores de la UdG i un representant del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès, ha atorgat dos premis més. El premi a la Millor Recerca ha estat pel treball “Caracterització del plasma creat per una màquina Z-pinch de petita escala”, elaborat per l’alumne de l’institut Jaume Vicens Vives de Girona, Aleix Lascorz Guiu. Amb aquesta recerca, l’estudiant ha acomplert el seu principal objectiu: trobar la densitat d’electrons del plasma en les diferents fases del procés.
 
El premi al Millor Disseny del pòster ha estat per Núria Pou Solà, alumna de l’institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, i el seu treball “Aproximació a l’embriologia: estudi del desenvolupament de l’embrió de la gallina”. El pòster ha presentat de manera molt clara els experiments amb què l’estudiant ha volgut conèixer com es crea la vida. La Núria ha examinat el procés de formació d’un embrió a partir d’ous fecundats de gallina.
 
Consell Científic

El vicerector de Recerca de la Universitat de Girona, Jordi Freixenet, ha encapçalat el Consell Científic del CRACS. Aquest comitè ha estat format per experts de diferents àmbits de la Universitat de Girona: Miquel Duran (Química), Joan Martí (Robòtica), Dolors Juvinyà (Salut), Josep Calbó (Física), Isabel Pujol (Humanitats), David Brusi (Geografia) i, també, Pep Cullell (CRP Gironès).
 
El Congrés CRACS és una activitat adreçada a estudiants de segon de Batxillerat que ha tingut lloc a l’edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El CRACS ofereix als estudiants la possibilitat d'adaptar el seu treball de recerca en un pòster divulgatiu i presentar-lo en una trobada científica. Una trentena d’alumnes de diferents centres educatius de la demarcació de Girona han presentat els seus pòsters en aquesta jornada que també ha rebut professors i familiars dels estudiants.