La UE injecta 1,9 MEUR per conservar la fauna fluvial dels rius Ter, Fluvià i Muga

Actuarà en 11 espais de la xarxa Natura 2000

El Projecte LIFE Potamo Fauna, dotat amb 1,9 milions d'euros i finançat al 50% per la UE, permetrà durant els pròxims quatre anys recuperar i conservar diverses espècies de fauna fluvial de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga.

Concretament, es duran a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d'espècies com el cranc de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. El projecte, que serà coordinat pel Consorci de l'Estany, actuarà en 11 espais de la xarxa Natura 2000 a les comarques gironines, i serà executat per un equip de 24 persones que rebrà el suport de diverses empreses dedicades a la gestió i estudi de la biodiversitat i la natura.

El projecte, que s'ha presentat aquest dijous a Girona, preveu una sèrie d'accions per actuar de forma global sobre la conservació de la fauna fluvial de les conques d'aquests rius. Així, a banda de la recuperació d'espècies com la nàiade allargada, el barb de muntanya, el cranc de rius de potes blanques, o la tortuga d'estany, també s'intensificarà la lluita contra espècies exòtiques invasores de cranc de riu. A més, i per complementar aquestes accions sobre el terreny, es faran campanyes de divulgació del projecte amb xerrades i exposicions, entre d'altres actuacions.

La conservació i recuperació d'espècies es farà per dues vies: mitjançant alliberaments d'exemplars criats en captivitat i traslladant a les àrees a recuperar exemplars des de poblacions en bon estat de la mateixa conca. El primer procediment es farà servir, per exemple, en el cas de la nàiada allargada, el cranc de rius de potes blanques i la tortuga de l'estany. Pel que fa al trasllat d'exemplars, s'aplicarà als cargolets i al barb de muntanya.

Per millorar les poblacions de tortuga aquàtica i d'amfibis al riu Ter com la tortuga de rierol, el tritó verd, el tòtil, el gripau d'esperons i el corredor, o la reineta, s'optarà per la creació de microaiguamolls.

Els esforços també es centraran en la lluita contra diverses espècies exòtiques invasores de crancs de riu, peixos, tortugues aquàtiques i mol·luscs, per mitigar els seus efectes perjudicials sobre la fauna aquàtica i els seus hàbitats. Per aconseguir-ho, es faran actuacions diverses com el control poblacional en sectors concrets, experiments contra malalties propagades per aquestes espècies, prevenció de penetració, entre d'altres.

El projecte, que està dotat amb 1,9 milions d'euros finançats al 50% per la Unió Europea, estarà coordinat pel Consorci de l'Estany, i en seran beneficiaris associats el Consorci del Ter, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana SA, els Amics de la Tortuga de l'Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. Actuen com a cofinançadors els Ajuntaments de Banyoles i Porqueres, la Diputació de Girona, Aigües de Banyoles, SAU i el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles.

Aquest projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys. Algunes d'elles en dedicació parcial i altres amb una jornada completa. Des del Consorci de l'Estany s'han contractat 4 persones noves. D'altra banda també i de forma indirecta participaran temporalment diverses empreses dedicades a la gestió i estudi de la biodiversitat i la natura.