Els joves investigadors Alberto Enciso i Rui Miguel Dos Santos, Premi FdPGi

Els guardons es lliuraran aquest mes de juny

La Fundació Príncep de Girona (FPdGi) ha donat a conèixer els guanyadors del quart dels guardons que s'entregaran aquest 2014. Després de la proclamació dels premis Arts i Lletres, Entitat i Empresa, aquest dijous s'ha desvetllat els noms propis del de Recerca Científica, que reconeix el potencial de futurs d'aquells joves investigadors, tant sigui en el camp de les ciències humanes com en les socials.

El jurat, format per María Blasco, Jorge Wagensberg i Emilio Lamo, membres del Consell Assessor de la FPdGi; el director de l'Institut Astrofísic de Canàries Francisco Sánchez, i la guanyadora de l'edició 2012, Guadalupe Sabio, han decidit que aquest any el premi recaigui, en caràcter ex aequo, als investigadors Alberto Enciso i Rui Miguel Dos Santos.

Del primer, el jurat n'ha destacat les seves recerques en el camp de les matemàtiques i, en concret, de les equacions diferencials. Nascut a Guadalajara el 1980, Alberto Enciso és llicenciat en física per la Complutense, doctor europeu en física per la mateixa universitat i, actualment, investigador Ramón y Cajal de l'Institut de Ciències Matemàtiques (ICMTA) del Consell Superior de Recerques Científiques.

Les seves recerques se centren en desenvolupar noves tècniques per a l'anàlisi d'equacions diferencials d'ús en física i d'aplicabilitat directa en nombrosos camps. Ha publicat més de 40 articles i ha rebut premis per part de la Reial Societat Matemàtica i la de Matemàtica Aplicada de l'Estat. A més, ha realitzat estades de recerca en centres de referència del Canadà, Suïssa, Roma o Nova York.

Cirurgia vascular

De Dos Santos, el jurat n'ha destacat les investigacions que duu a terme en el camp de la cirurgia vascular (relacionada directament amb càncers i malalties cardiovasculars). Nascut a Lisboa el 1979, és llicenciat en microbiologia i genètica per la Universitat de Lisboa i doctor en biomèdica molecular pel mateix centre.

Ha fet recerca en importants instituts del Regne Unit i d'Alemanya. Actualment és professor assistent i investigador al centre estatal de recerques cardiovasculars (CNIC). Ha publicat nombrosos articles i també participat en congressos a Alemanya, els Estats Units, Àustria o França. Per la seva recerca, Rui Miguel Dos Santos ha rebut guardons internacionals com el Werner Risau Prize o el Peter Hans Hofschneider Prize.

Proclamació a Madrid

La proclamació del premi ha tingut lloc aquest matí a la Residència d'Estudiants de Madrid. Ha estat en el marc d'un acte on el professor i membre del jurat Francisco Sánchez ha pronunciat la conferència 'Els joves són clau a la ciència: l'exemple del miracle de l'astrofísica espanyola'. Qui ha presentat l'acte ha estat el metge Oriol Mitjà, guanyador del Premi FPdGi Recerca Científica 2013.

Cinc guardons

Amb l'objectiu de fomentar l'activitat i l'esforç, els Premis Fundació Príncep de Girona promouen la investigació i la creativitat, la solidaritat i el desenvolupament del talent dels joves amb inquietuds. Els guardons consten de quatre categories individuals (dirigides a joves d'entre 16 i 35 anys) i un per a entitats: Arts i Lletres, Social, Recerca Científica, Empresa i Entitat.

En aquesta edició, s'han presentat als Premis Fundació Príncep de Girona un total de 180 candidatures, de les quals 47 corresponen a la categoria de Recerca Científica. Aquest és el quart premi que es dóna a conèixer aquest any, després de la proclamació dels d'Arts i Lletres, Empresa i Entitat. Dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, els Premis Fundació Príncep de Girona es lliuraran en el marc del Fòrum Impulsa, que tindrà lloc al juny a Girona.