150 alumnes es reuneixen a Girona en una trobada transfronterera

Ha de servir per fomentar les relacions entre futurs estudiants universitaris de banda i banda dels Pirineus

La Universitat de Girona acull durant tot el dia la segona edició del Campus Transfronterer, una iniciativa de les universitats de Girona i Perpinyà que busca acostar els estudiants de primer de batxillerat que estudien català i francès. Quan encara els queden dos anys per iniciar els estudis universitaris, el projecte també vol que coneguin l'oferta de graus d'un i altre centre per tal que es puguin decidir a anar a estudiar fora de la seva zona. L'any passat, la primera trobada es va fer a Perpinyà i, aquest dijous, s'ha repetit a Girona on, al llarg de tot el dia, els han preparat activitats per fomentar la relació entre els estudiants i també el coneixement de la ciutat i de la universitat. 

"Tots són estudiants que coneixen les dues llengües i els volem presentar totes les opcions d'estudis de les dues ciutats per incentivar la seva mobilitat", ha explicat el vicerector de la Universitat de Perpinyà, Jean Benkhelil. Per la seva banda, el delegat del rector de la UdG, David Brusi, també ha insistit en la importància de fer accions per acostar els dos territoris. "Volem propiciar un dia d'intercanvi entre estudiants que no tenen la llengua com a una barrera i volem fer que tinguin més relacions i lligams entre un costat i l'altre", ha destacat Brusi, que creu que hi ha molta feina a fer encara per tal que hi hagi més mobilitat d'estudiants a una i altra banda dels Pirineus.

Els 150 alumnes que participen de la jornada vénen dels instituts Santiago Sobrequés (Girona), Alexandre Deulofeu (Figueres), Illa de Rodes (Roses), Cap Norfeu (Roses), Déodat de Séverac (Ceret), Français Arago (Perpinyà) Polyvalent Aristide Maillol (Perpinyà) i Charles Renouvier (Prades). 

L'Amandine i la Clotilde són estudiants de l'institut de Ceret i fan educació bilingüe. "Parlem català i per a nosaltres és un avantatge per venir aquí i entendre-ho tot", reconeix l'Amandine, que assegura que estaria interessada en venir a estudiar a Girona i que, per això, avui vol aprofitar per conèixer millor quins estudis ofereix la UdG. "Venim per veure si amb el nostre nivell de català podem estudiar en condicions i si podem tenir relacions com les que tenim a França amb els estudiants catalans", apunta la seva companya, la Clotilde.

Entre els estudiants catalans hi ha també interès per conèixer quins atractius ofereix l'oferta universitària de Perpinyà per tal de plantejar-se si, a l'hora d'anar a la universitat, fan el salt a l'altre costat del Pirineus. "He viscut sis anys a França i conec bé la llengua, si vull anar a estudiar a fora suposo que seria més fàcil accedir a les places de les universitats franceses", explica un dels alumnes de l'institut Santiago Sobrequés de Girona, l'Alex Company, que té família francesa.