La Fundació Príncep de Girona premia Intelligent Pharma

La Fundació Príncep de Girona (FPdGi) ha atorgat el premi Empresa 2014 a Ignasi Belda, un enginyer informàtic de 35 anys que l'any 2007 va crear 'Intelligent Pharma', una empresa dedicada a utilitzar la intel·ligència artificial i la supercomputació per crear tecnologies que ajudin a dissenyar nous medicaments.

El jurat, format per membres del Consell assessor de la FPdGi, empresaris innovadors i la guanyadora del guardó de l'any passat, ha donat a conèixer el seu veredicte aquest dimarts. Belda ha destacat entre els 41 candidats a la categoria d'Empresa que, enguany, optaven a un dels Premis Fundació Príncep de Girona, que s'entregaran el mes de juny en el marc del Fòrum Impulsa.

Amb el veredicte del Premi Fundació Príncep de Girona Empresa, ja són tres els guardons que s'han donat a conèixer fins ara: el Premi FPdGi a Empresa, que ha anat a parar a mans d'Ignasi Belda com a fundador d''Intelligent Pharma', el Premi FPdGi Arts i Lletra que és per a l'artista plàstic Hugo Fontela i el Premi FPdGi Entitat que ha recaigut en Valnalón.

Al llarg del mes d'abril es coneixeran els guanyadors de la resta de categories, el guardó a Recerca científica i el premi Social. Dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, els premis es lliuraran el juny a Girona en el marc del Fòrum Impulsa.


En total, en aquesta cinquena edició s'han presentat als Premis Fundació Príncep de Girona 180 candidatures, 41 de les quals corresponents a la categoria d'Empresa. El jurat, format per Diego del Alcázar Silvela, Zaryn Dentzel i Benita Ferrero, membres del Consell Assessora de la FPdGi, Susana Monje, presidenta d'Essentium i Catalina Hoffmann, fundadora de Vitalia i guanyadora del Premi Empresa 2013, han decidit donar el guardó a Ignasi Belda, un enginyer informàtic de 35 anys que fa set anys va crear l'empresa 'Intelligent Pharma'.

Belda, originari d'Alcoi, anava a la lectura del veredicte i al diàleg entre el director general de Metalquímia, Josep Lagares, i el president d'Indra, Javier Monzón, quan l'han trucat per dir-li que el premi era per a ell. "És un reconeixement molt important per a la nostra empresa i per a la meva trajectòria en particular, un reconeixement a la feina fent un equip de 20 persones", ha explicat Ignasi Belda que apunta que la feina del dia a dia a l'empresa és dura i, per això, rebre un reconeixement com aquesta "t'alegra el dia i fins i tot també l'any".

'Intelligent Pharma', fundada l'any 2007, es dedica a desenvolupar noves tecnologies informàtiques basades en la intel·ligència artificial i la supercomputació per ajudar les empreses farmacèutiques d'arreu del món a ser més ràpides i més eficients a l'hora de descobrir i desenvolupar nous tractaments biomèdics. Ignasi Belda ha explicat que es tracta de detectar necessitats tecnològiques d'empreses farmacèutiques i, en el termini més curt de temps possible, desenvolupar el mecanisme per les demandes.

A banda del món farmacèutic, darrerament també s'estan introduint en altres àmbits, com la cosmètica, l'alimentació o la petroquímica. "Hem detectat que en fons tots necessiten el mateix encara que tingui diferents denominacions, perquè treballen amb molècules orgàniques que provenen de la natura i tenen necessitats que son similars", ha explicat Ignasi Belda.

Per als profans, Belda ha posat un exemple pràctic de tecnologia que han creat darrerament. Un client descobreix un medicament molt potent contra e càncer que mata, de manera molt selectiva, les cèl·lules cancerígenes però no ataca les altres. Pot ser un avanç científic important però com que el client no sap explicar ben be per què aquell fàrmac actua així no pot aconseguir el permís de les autoritats sanitàries per començar proves en humans perquè podria ser molt perillós. "Aleshores, nosaltres creem la tecnologia que avalua el procés i dóna una explicació a per què passa, ara el client ja pot anar a les autoritats sanitàries i desenvolupar un treball que pot ser molt important", ha conclòs.