Núria Anglada es converteix en la primera alcaldessa de la Bisbal

Es dóna compliment del pacte de govern entre CiU i el PSC

El canvi de cadires entre el socialista Òscar Aparicio i la democratacristiana Núria Anglada, previst al pacte de govern, s'ha escenificat aquest migdia en un ple extraordinari. Des d'ara i fins a les properes municipals del maig de l'any vinent, la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) tindrà la primera alcaldessa en la història de la democràcia.

Dels disset regidors que té el consistori bisbalenc, només el republicà i exalcalde Lluís Sais no ha assistit al ple per motius de salut. La votació que ha permès investir Anglada s'ha fet en sobre tancat, que tots els regidors han dipositat en una urna. Tot i que el vot hagi estat secret, l'aritmètica dels partits al consistori no fa difícil saber qui ha votat qui.

La candidatura d'Anglada ha rebut deu suports, els nou que sumen els grups de CiU i del PSC i el del regidor del PP Andrés Cano. La representant d'ICV Maite Bravo s'ha votat a ella mateixa i els cinc regidors d'ERC han donat suport a Lluís Sais. No hi ha hagut sorpreses, doncs, i poc després de fer-se públic el resultat, Anglada ha rebut la vara d'alcaldessa de mans del seu soci i ja exalcalde Òscar Aparicio.

La nova alcaldessa ha començat el seu discurs lamentant que, aquests darrers anys, la política municipal s'hagi vist marcada per "per rancúnies personals", que han comportat que massa afers "s'hagin judicialitzat". Anglada ha afegit que aquesta situació ha comportat que aquest sigui un dels mandats més durs, perquè a tot plegat s'hi han afegit els estralls que la crisi econòmica ha fet tant a les finances municipals com entre la ciutadania.

L'alcaldessa no ha amagat que, d'ençà que CiU i el PSC van accedir a l'alcaldia després de la moció de censura, s'han hagut de prendre decisions que no li han agradat per redreçar la situació. Una de les més "difícils i complicades", tot i que ha admès que també "necessària", va ser acomiadar plantilla municipal.

Núria Anglada tampoc ha volgut passar per alt un dels afers més polèmics dels darrers mesos: la sentència que obliga a enderrocar part de la biblioteca (que ja té l'obra acabada i que no s'ha pogut obrir). Per això, la nova alcaldessa ha demanat que es posi "tot l'esforç" i es deixin "les ànsies de revenja al marge" -en referència a l'enfrontament entre el propietari de la parcel·la i el republicà Lluís Sais- per permetre deixar enrere "aquest malson" i trobar una solució que eviti tirar a terra part de l'equipament.

"Ponts de diàleg amb l'oposició"

Entre els objectius de ciutat que Anglada també s'ha fixat per als propers catorze mesos -moment en què hi tornarà a haver eleccions- hi ha tirar endavant el nou Pla General de la Bisbal, enllestir les obres de rehabilitació del Terracota Museu i dignificar el centre històric del municipi.

Més enllà d'això, l'alcaldessa també ha dit que caldrà posar l'accent en altres afers del dia a dia, com ara "despertar l'interès de la ciutadania per l'ajuntament" amb l'objectiu de lluitar contra el desencís polític o plantar cara a la llei estatal de règims locals, que condemna els ajuntaments a ser "simples gestories lliures de contingut".

En tots aquests temes, Núria Anglada ha estès la mà a l'oposició, a qui ha demanat teixir "ponts de diàleg". "Us demano que no caigueu en la temptació de convertir aquest any i escaig en una precampanya llarga, i que treballem plegats", ha dit referint-se a la resta de grups.

Durant el torn de paraula que han tingut tots els grups, el socialista Òscar Aparicio ha aprofitat per definir el pacte que van segellar amb CiU com a "excel·lent". El fins ara alcalde també ha aprofitat part de la seva intervenció per subratllar que, d'ençà que van assumir el govern després de la moció de censura, s'ha aconseguit començar a capgirar la situació econòmica que vivia el consistori bisbalenc.

Per últim, Aparicio ja ha avançat que tampoc deixaran de lluitar per un altre afer que pot trasbalsar les finances municipals: l'exigència de l'Estat de retornar 1 MEUR que van rebre del fons Zapatero per construir els nous vestuaris del camp de futbol.

Discrepàncies, però portes endins

Per la seva banda, el portaveu de CiU Xavier Dilmé ha agraït la "lleialtat" dels socialistes amb el pacte de govern, que s'ha traduït amb "un nou lideratge" a la Bisbal d'Empordà. Dilmé ha admès que hi ha hagut "discrepàncies" entre ells i els socialistes durant aquest temps, però també ha precisat que s'han aconseguit solucionar portes endins gràcies al diàleg.

Tant el PP com ICV han anunciat que faran oposició constructiva i que estan disposats a dialogar amb l'equip de govern per tirar endavant la ciutat i resoldre'n els problemes. Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Carme Vall, ha aprofitat el seu torn de paraula per definir l'actual legislatura a la Bisbal com a "molt estranya" -hi ha hagut tres alcaldes- i ha subratllat que, per a ells, Sais hauria de ser qui encapçalés el consistori, oposant-se de nou a la moció de censura que el va fer fora el novembre del 2011.

Vall s'ha compromès que el grup d'ERC "continuarà fent un treball responsable, honest i constructiu" des de l'oposició i ha carregat durament contra el govern estatal per l'exigència de retornar la subvenció. "no pot ser que una administració sense competències per investigar ens investigui: aquí no es va malbaratar ni un euro", ha conclòs.

El ple extraordinari ha comptat amb l'assistència d'una seixantena de persones. A les primeres fileres, càrrecs destacats tant de CiU com del PSC. Hi havia la diputada al Congrés Montse Surroca, el secretari d'organització d'UDC Benet Maimí, la diputada al Parlament Elena Ribera o el primer secretari dels socialistes gironins Juli Fernández.