Rosa Regàs fa un viatge sentimental per la seva infantesa

'Entre el seny i la rauxa' fa un repàs a la Catalunya dels anys 30

L'escriptora Rosa Regàs reconeix que la seva infància no va ser fàcil. Amb 80 anys, ha decidit recollir els records de quan era una nena en un llibre per encàrrec de l'editorial Ara Llibres.

Nascuda el 1933, en plena segona República, amb només tres anys i amb l'esclat de la Guerra Civil va haver d'emigrar a París, on l'esperava l'àvia materna. Ho va fer amb un dels seus germans, deixant els pares a Barcelona i dos germans més a Holanda. Quan va tornar a Barcelona va trobar-se amb la grisor de la postguerra i sota la tutela de l'inflexible avi patern, que la va internar en un estricte col·legi de monges, on va estar-hi fins als 17 anys i d'on sortia només per vacances i per visitar molt de tant en tant la mare al Tribunal Tutelar de Menors.

"Crec que la meva infància va ser dickensiana, tot i que amb els anys n'he parlat molt i m'ha anat traient ferides de sobre", reflexiona l'escriptora, que des de fa quasi una dècada viu permanentment a un mas de Llofriu, des d'on escriu envoltada del verd dels prats de l'Empordà i acompanyada dels milers de llibres que acumula a les lleixes repartides per tota la casa. Regàs lamenta que la seva infància va ser dura, tot i reconeix que no més que la de centenars de famílies que també van patir la repressió i l'exili. 

L'escriptora arrenca la reconstrucció de la seva infantesa des dels seus avantpassats. El títol del llibre -'Entre el seny i la rauxa'- evidencia les diferència entre les dues bandes de la família: els Pagès Elias (família materna) i els Regàs Castells (família paterna). Segons explica l'autora, els avis i tiets de la part de la mare eren "artistes, divertits i simpàtics, i tots havien viscut a París". "Els vaig poder conèixer poc però em sento molt orgullosa de formar part de la seva família", diu cofoia. A l'altra cara de la moneda hi havia la família del pare: conservadors i catòlics. "Tot i que el seny i la rauxa estan bastant definits, en tots dues bandes et podies trobar tints d'una cosa o altra", explica Regàs. 

Al llibre recorre paisatges i escenaris com París, Barcelona, els estius a Tiana o l'internat del barri d'Horta. Per fer-ho, l'escriptora es basa en els seus records. "M'ha sigut prou fàcil perquè tinc molt present les anècdotes del pare i de l'avi i les històries familiars que m'han explicat", ha reconegut. De fet, no és la primera vegada que l'autora parla de sí mateixa ja que a la novel·la 'Luna lunera' el relat parteix també de la història dels quatre germans tot i que, en aquella ocasió, l'escriptora hi incorpora la ficció.

Una infantesa lligada a la història del país

Regàs ha estat sempre una persona fascinada per la història, una afició que ha heretat del seu pare. "Sempre recordo fets familiars perquè el pare ho relacionava tot amb episodis de l'actualitat i de la política", explica l'escriptora, que assegura que la seva vida sembla que vagi lligada a la història del país. En el llibre, també es pot palpar com una jove Rosa Regàs comença a defugir de la convencions de l'època i el despertar de la seva passió per la literatura. 

'Entre el seny i la rauxa' forma part de la col·lecció 'D'on vinc' de l'editorial Ara Llibres i està a les llibreries des del 27 de març. S'han publicat ja les memòries d'altres personatges com Joaquim Nadal ('Fent tentines per la vida'), Joaquim Carbó ('Pantalons curts') i Albert Manent ('Sota els estels de ca l'herbolari).