L'Audiència mana seguir investigant el suposat xantatge a Torramadé de l'exassessora

El Jutjat d'instrucció número 3 de Girona l'havia arxivat

L'Audiència ha revocat l'arxiu i ha ordenat al Jutjat d'instrucció número 3 de Girona continuar investigant el suposat xantatge que l'exassessora d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Minerva Amador, li va fer a l'alcalde de Salt i expresident de la Diputació, Jaume Torramadé, com un delicte de coaccions. Torramadé va recórrer la resolució del jutjat que decretava el sobreseïment provisional del cas perquè concloïa que no hi havia indicis d'un delicte d'extorsió.

La interlocutòria de l'Audiència, però, creu que darrere la petició de 50.000 euros a canvi de no denunciar els suposats tocaments durant el sopar d'inici de campanya hi ha indicis de coacció i recomana continuar anar a judici. La denúncia per extorsió que l'expresident de la Diputació va presentar contra Amador va ser la que va engegar el ventilador i va derivar en tot un serial polític i judicial que va acabar amb denúncies creuades als jutjats i la dimissió de Torramadé. L'alcalde de Salt va presentar la denúncia a mitjans de novembre del 2012, pocs dies després que se celebrés el famós sopar d'inici de campanya al restaurant 'El Teatret'.

L'expresident sostenia que Minerva Amador li havia exigit 50.000 euros per comprar el seu silenci. A canvi, ella es comprometia a no denunciar (tal com finalment va acabar fent) els suposats tocaments que Torramadé li hauria fet durant i després de l'àpat. L'afer es va arribar a tractar en un dinar que es va fer al restaurant del Tir Olímpic de Sant Gregori (Gironès). Allà, a més d'Amador i el seu marit, hi van assistir el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, i l'ara exassessor d'Unió Fidel Rincón.

El titular del Jutjat d'instrucció número 3 de Girona va disposar l'arxiu provisional de les actuacions perquè considerava que no havia quedat acreditada "la comissió d'una infracció penal". Durant la instrucció, el jutjat va prendre declaració a Torramadé i Amador, també va interrogar diversos testimonis (entre ells Amargant i Rincón) i va escoltar un fragment gravat de la conversa al 'Tir Olímpic'.

El jutge va concloure que va ser el mateix Torramadé qui va fer una interpretació equivocada d'allò que va passar i va traduir en amenaça "el pacte de confidencialitat i de silenci" que es va intentar lligar. "Ens trobaríem en el marc d'una negociació, sense que quedi clar que Amador va fer servir expressament la denúncia com a instrument de pressió, o va ser simplement un pacte de confidencialitat", recollia la interlocutòria.

L'Audiència revoca l'arxiu

Jaume Torramadé, de la mà del seu advocat Manel Mir, va recórrer el sobreseïment del cas interposant recurs d'apel·lació. Ara, l'Audiència de Girona ha resolt el recurs, ha revocat l'arxiu i ordena continuar la investigació com un delicte de coaccions. El magistrat considera que hi ha alguns indicis, sobretot la declaració del cap de protocol Josep Maria Amargant, que fan que sigui difícil concloure sense cap mena de dubte que no hi ha delicte.

"La sala ha de concloure que la declaració del testimoni senyor Amargant fa que no ens sembli un d'aquells casos diàfans en que, sense la celebració del judici oral, es pugui determinar que la probabilitat que els fets poguessin ser constitutius de delicte ha quedat exclosa", recull la interlocutòria que exposa que "resulta impropi" el sobreseïment de les actuacions en seu d'instrucció i recomana resoldre el cas en un judici. "Sempre que alguna de les parts formuli acusació, és clar", conclou.