Figueres implantarà la zona verda amb 177 places després de l'estiu

L'Ajuntament confia que l'Oficina Antifrau arxivi el cas sobre la gestió de Fisersa

La zona verda de Figueres estarà en marxa després de l'estiu, entre els mesos de setembre i octubre. Abans, però, es farà un període de proves coincidint amb el mes d'agost per calibrar la seva implantació. Tot i que inicialment el govern de CiU volia crear 2.500 places noves d'aparcament de zona verda, que donen prioritat als veïns, finalment es va decidir comença amb 177 places i veure com funcionava a tall de prova.

Es crearà a l'Eixample, la zona més propera al centre històric i afectarà a uns 3.00 veïns que viuen a aquesta zona. El consistori calcula que la meitat d'ells hauran de dirigir-se a les dependències municipals per fer la tramitació però que la resta ho tindrà resolt a través de l'empadronament dels vehicles.

La seva posada en marxa estava prevista per aquest mes d'abril però els tràmits administratius han endarrerit el calendari, segons ha explicat el tinent d'alcalde i conseller delegat de Fisersa, Manuel Toro.

Els partits de l'oposició convidats al ple del consell d'administració

Aquesta tarda està previst que es porti el plec de condicions en el ple del consell d'administració on també hi podran assistir els representants dels grups municipals que estan a l'oposició. La idea, segons ha explicat Toro, és que a partir d'ara puguin assistir de forma periòdica a aquestes reunions, que es faran cada dos mesos, fet que els permetrà tenir accés a tota la informació al mateix moment que els membres del consell d'administració.
La mesura arriba després que l'oposició -PP, CUP, ERC, PSC i ICV- denunciés en bloc el que consideraven manca de transparència en la gestió. Per Toro, es tracta d'un "retret injustificat". Amb tot, afegeix que a partir d'ara l'oposició tindrà un mecanisme de control de Fisersa ja que podrà donar el seu punt de vista durant les reunions del consell d'administració.

Balanç del 2013

Aquesta tarda, durant la reunió del consell d'administració es donarà compte de l'activitat de Fisersa durant el 2013. Toro ha avançat que el balanç és positiu sobretot per les "bones perspectives" de futur a nivell de comercialització de serveis a municipis veïns de Figueres, tal com ja s'ha fet amb Vilafant amb el subministrament d'aigua. El consistori d'aquest municipi està satisfet amb el servei rebut, segons ha explicat Toro, que ha destacat per exemple que el rendiment de la xarxa ha passat del 40% al 52%. En el cas de Figueres, el rendiment de la xarxa és del 77%, el millor aconseguit fins ara.

L'exercici del 2013 s'ha tancat amb un superàvit de 224.320 euros , un 71% més que el 2012, tot i que l'objectiu és equilibrar la balança, és a dir, que no faltin ni sobrin recursos. En el capítol de personal, ja s'ha recuperat el 4,66% del 8% dels salaris que es van reduir arran del pla d'ajust de l'Ajuntament l'any 2012. La previsió és que l'any que ve els treballadors de Fisersa recuperin la totalitat del poder adquisitiu que van perdre juntament amb l'abonament de la paga extra del 2012 que no van cobrar, en compliment de les sentències vigents. La condició, però, és que si en un futur surt una sentència que inhabilita la mesura la plantilla haurà de retornar els diners de la paga.

Entre els punts clau per aquest 2014, destaca aconseguir la certificació de l'ISO 9001:2008, un reconeixement que demostrarà el "compromís de qualitat" de l'empresa envers els clients.

El procés de selecció del nou gerent

La designació del nou gerent de Fisersa segueix els passos previstos. Aquest dilluns finalitzava el període per rebre els currículums. En total s'han rebut 12 instàncies amb la documentació correcta així com 40 currículums que caldrà complementar. El següent pas serà constituir el tribunal avaluador i emetre els informes psicotècnics amb la previsió que el consell d'administració elegeixi el millor candidat en un termini de dos mesos i mig.

L'antic gerent, Josep Viñas, va ser destituït el 18 de febrer passat i reclama 100.000 euros d'indemnització per danys i perjudicis així com la nul·litat de l'acomiadament. Toro ha defensat que l'acomiadament es va fer des de la "perfecta legalitat i degudament assessorats" per un equip d'advocats laboristes que seran qui defensaran la possible demanda de Viñas, que de moment no s'ha formalitzat , contra la societat Fisersa, l'Ajuntament de Figueres i contra el secretari general del consistori.

La investigació de l'Oficina Antifrau

En relació al requeriment que ha fet l'Oficina Antifrau a l'Ajuntament de Figueres, arran de la denúncia del PP per possibles irregularitats en la gestió de Fisersa, Toro s'ha mostrat convençut que la investigació no prosperarà perquè ja s'han esmenat els errors. De fet, fiscalia ja va arxivar el cas en no veure delicte després que el PP també els presentés una denúncia sobre aquest mateix aspecte. "Antifrau no deu tenir les resolucions de l'Ajuntament on es demanaven aclariments; ells fan la seva feina, demanant els documents i ara se'ls enviarà la documentació des del 2002", explica el primer tinent d'alcalde.

El requeriment fa referència a la documentació des del 2009 però el consistori presentarà els números des del 2002 que és quan es van detectar els primers errors per part de l'interventor i el secretari municipals sobre Fisersa i Ecoserveis. Entre els punts a solucionar, hi havia la contractació de la canonada d'aigua de Boadella per garantir l'abastiment de la ciutat, on hi faltava una part de la tramitació administrativa que posteriorment es va esmenar, així com uns pagaments del fons de reposició -valorats en 19.000 euros- i uns informes del 2002-2003 -de 3.500 euros- que Ecoservei haurà de retornar a Fisersa.

Fisera és una empresa municipal que s'ocpa del tractament i subministrament d'aigua potable, el servei de clavegueram, tractament d'aigües residuals, el transport urbà, les zones blaves i el servei de grua municipal. Està participada per l'Ajuntament de Figueres en un 99,94% i pel de Vilafant en un 0,6%.