La llevantada deixa sorra, còdols i alguns carrers inundats al Baix Empordà

Calonge i l'Estartit han estat dos dels nuclis més afectats de les comarques gironines

El temporal de mar que ha afectat les comarques gironines ha causat petits estralls en diverses poblacions costaneres com Sant Antoni de Calonge i l'Estartit, al Baix Empordà. Els consistoris de les dues localitats han subratllat que la llevantada no ha provocat greus desperfectes materials però sí que ha inundat o embrutit alguns parts dels seus passeigs marítims.

En el cas de l'Estartit, les onades han travessat el pàrquing públic a tocar de la sorra i han inundat alguns baixos del barri de Griells. A Calonge, l'onatge ha fet pujar còdols i sorra en un tram d'uns 30 metres del passeig marítim. L'ajuntament ha tallat la circulació de vehicles i ha barrat l'accés de persones en aquest tram afectat. La part més forta del temporal de llevantada s'ha notat aquest diumenge al matí amb pluja i onades d'entre 2 i 3 metres, tot i que també s'han registrat algunes de fins a 5 metres d'altura a l'Estartit i diverses poblacions del nord de la Costa Brava.

La llevantada ha provocat, fins i tot, un ensurt quan una noia de 25 anys que estava asseguda a l'espigó de Roses ha estat arrossegada per una onada tal i com ha informat Protecció Civil. L'avís d'alerta l'ha rebut el SEM a tres quarts de quatre de la tarda. Segons ha pogut saber l'ACN, una dona de 55 anys que estava a la zona s'ha llançat a l'aigua per ajudar-la i han pogut sortir del mar pel seu propi peu.

La jove ha estat trasllada en estat menys greu - amb hipotèrmia i contusions- a l'Hospital Josep Trueta de Girona i la dona de 55 anys ha rebut l'alta 'in situ'. Les onades també han causat petits desperfectes a Calonge i l'Estartit, dos de les poblacions més afectades de les comarques gironines.


A l'Estartit, inundacions al passeig i a un pàrquing

L'alcalde de l'Estartit, Jordi Cordón, ha explicat que la llevantada ha estat un temporal "similar" al que havien patit anys anteriors, que no ha estat "molt greu" i només ha deixat el pàrquing ple d'aigua, part del passeig marítim inundat i alguns baixos de la zona de Griells afectats. "A partir de primera hora de la tarda ja ha començat a baixar la intensitat de les onades", ha afegit.

30 metres del passeig de Calonge plens de còdols

Pel que fa a Calonge, l'alcalde Jordi Soler ha explicat que s'han registrat onades d'uns 4 metres d'altura i, com és habitual, han afectat un tram d'uns 30 metres de la platja Sant Antoni de Calonge, entre l'espigó de l'amistat i l'espigó del mig, un tram on les onades piquen directament amb el passeig marítim. El temporal ha fet que el mar hagi transportat fins al passeig tota mena de sorra, còdols i pedres. L'alcalde ha subratllat que esperen que aquest problema - que ja es habitual quan hi ha llevantades- es solucioni amb les obres que realitzaran als espigons i que preveuen començar l'any vinent o el 2016.

"En aquesta zona hi ha cases de primera i segona residència i els danys són més aviat estructurals, haurem de revisar el clavegueram, netejar-ho tot i segurament caldrà fer reparacions", ha explicat. "Segurament haurem de canviar la gespa i el mobiliari urbà del tram afectat", ha conclòs. Els treballs de neteja es realitzaran demà, dilluns, un cop el mar estigui més tranquil.

Finalment, els Bombers de la Generalitat han informat que fins aquesta hora no havien hagut de treballar ni actuar en cap incident relacionat amb l'aigua i el temporal a les comarques gironines.