Cants de llibertat i revolta omplen Girona en l'inici de la segona edició del Festival Strenes

Més de 700 persones han assistit a un concert emotiu ple de duets únics

Solidaritat, unió, força, revolta o llibertat. Aquests són alguns dels missatges i conceptes que s'han llançat aquest dijous des de l'escenari de l'Auditori de Girona durant l'espectacle inaugural del segon Festival Strenes. La nit ha arrencat amb força de la mà de la veu de la Primavera Àrab, Emel Mathlouthi, que ha deixat bocabadats als més de 700 assistents. Posteriorment, Mathlouthi ha interpretat un dels himnes de la revolució àrab 'Abrid' amb els francesos Mouss et Hakim - cantants dels mítics Zebda- en un duet únic i emotiu que ha arrencat forts aplaudiments.

Tot seguit ha estat el torn de Jaume Pla - el cantant de Mazoni- que ha interpretat 'Per què vull' d'Ovidi Montllor. "Crec que és una persona que no hauríem de perdre com a referent", ha assegurat el cantant abans d'iniciar l'espectacle i després d'haver recitat un text de Vicent Andrés Estellés. Els assistents també han pogut gaudir dels sons de João Afonso amb Quico Pi de la Serra que han pujat a l'escenari plegats, diverses vegades, per oferir 'Os vampiros' o 'Si els fills de puta volessin...'.

Un moment especial de la nit ha estat durant la lectura de la carta que Salvador Puig Antich va escriure abans de morir que ha anat a càrrec de Joan Isaac. Seguint amb fil conductor del concert, l'Auditori de Girona s'ha omplert d'himnes revolucionaris portuguesos, francesos i àrabs com 'Kelmti Horra' (himne de la revolució dels gessamins), 'Bute Rouge' (himne de la revolta francesa) o 'Motivés' (clam francès contre les injustícies socials) entre molts d'altres.

Tampoc hi han faltat les cançons de llibertat catalanes més reconegudes com 'Al Vent', de Raimon, que ha estat interpretada pel cantant Cesk Freixas. Un altre moment emotiu i clau de la vetllada ha estat quan el Cor Maragall, acompanyat de João Afonso i Quico Pi de la Serra, han cantat 'Grándola, Vila Morena', seguit el ritme que marcaven els seus propis peus. Els artistes han finalitzat la peça llançant al públic els clavells que portaven a les mans.

El concert inaugural ha estat conduït en tot moment per les actrius Montserrat Carulla i Cristina Cervià que han anat desgranant el fil argumental de l'espectacle mitjançant fragments de textos i poemes. Uns escrits que, al mateix temps, han servit per homenatjar a Carles Rahola i Joan Vinyoli.

Des del principi, l'organització tenia clar que l'acte inaugural de la segona edició del Festival Strenes es basava en les lletres i la importància del missatge d'aquestes cançons revolucionàries. Per aquest motiu, s'ha apostat per un muntatge artístic i una decoració escènica simple, gairebé inexistent, que posava el focus en la paraula i la veu.

A grans trets, 'Cançons de Revolta', ha estat un concert inaugural viu, dinàmic, molt emotiu, ple de sorpreses, aliances artístiques i que ha repassat algunes de les cançons que han estat la banda sonora de les revolucions més reconegudes arreu del món. L'espectacle que s'ha allargat una hora i mitja, ha arribat al seu punt culminant al final de la nit quan tots els artistes han interpretat conjuntament 'L'estaca' de Lluís Llach. Posteriorment, els cantants han finalitzat el concert amb 'Els segadors', moment en què l'Auditori de Girona s'ha omplert d'estelades i crits d'independència. I és que els assistents i la direcció del Festival Strenes ha volgut aprofitar el 'leimotiv' de les revolucions per comparar-ho amb el procés independentista de Catalunya i internacionalitzar-lo.

D'altra banda, durant tota la nit, els artistes també han volgut mostrar el seu punt de vista sobre les diverses realitats sociopolítiques que es viuen actualment. Un exemple d'això ha estat el grup Mouss et Hakim. "Les cançons de revolta són com les cançons d'amor, indispensables", ha resumit un dels cantants d'aquesta formació francesa que han fet moure els assistents durant les seves interpretacions fins al punt de passejar-se entre el públic. "L'any 2007 vaig cantar l'Estaca sense saber que es tractava d'una cançó catalana, ara la cantaré amb la mateixa passió", ha explicat Emel Mathlouthi.

Una segona edició plena d'estrenes

Aquest espectacle i cerimònia inaugural ha servit per arrencar la segona edició del Festival Strenes que s'allargarà fins el proper 13 d'abril i que comptarà amb algunes de les estrenes més sonades del panorama musical català. En total hi hauran una cinquantena de concerts i activitats que pretenen convertir Girona en l'epicentre musical de Catalunya.

Entre les actuacions previstes destaquen les estrenes oficials dels nous discos de Mishima, Joan Dausà, Sanjosex, Joan Colomo, Caïm Riba o Glaucs. També hi hauran espectacles inèdits produïts des del festival com la unió dels Pets amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona, el concert de Gerard Quintana amb el seu últim treball 'Tothom ho sap' o Macedònia que actuarà amb la Cobla Lluïsos de Taradell i tres corals infantils gironines.

Paral·lelament també s'han programat unes 15 actuacions gratuïtes de grups emergents tals com Projecte Mut, Ljubjana & The Seawolf, Xavi Alías o Gemma Humet. Ara fa un mes, la direcció del festival va anunciar que ja s'havien venut la meitat de les 10.000 entrades disponibles. Actualment, el festival ja ha penjat el cartell de complet per als concerts d'Els Amics de les Arts i Joan Colomo - que han hagut d'obrir una nova sessió pel mateix dia- i Joan Dausà i Macedònia. També estan a punt d'exhaurir localitats Gerard Quintana amb Xarim Aresté, Mishima o Pau Riba amb Pascal Comelade.

La segona edició del Strenes espera superar les 9.000 persones de l'any passat i, actualment, la venda d'entrades avança a bon ritme superant en un 20% el nombre d'entrades que el festival havia venut l'any passat per les mateixes dates. Enguany, els concerts s'han repartit per diversos escenaris de la capital gironina com l'Auditori de Girona, el Teatre Municipal, la Casa de Cultura, la Impremta, la Sala La Planeta o la Sala Tourmix.