La música de Paco Ibáñez i un monòleg d'Alberto San Juan a l'I-TACA

El festival manté la línia reivindicativa

El festival Í-TACA, que va néixer l'any passat al Baix Empordà amb una clara vocació reivindicativa, ha avançat ja algunes de les propostes de la segona edició. Entre d'altres artistes encara per desvetllar, la cita comptarà amb un concert a l'Espai Ter de Torroella del cantautor Paco Ibáñez (21 de juny), l'actuació d'Alberto San Juan amb els seus 'Monòlegs d'un capitalista' al Teatre de Palafrugell (31 de maig) i també preparen la II Marxa popular al Castell de Montgrí -enguany per denunciar la llei de l'avortament o els atacs al dret a decidir-, on està prevista l'actuació d'Oques Grasses.

El festival comptarà amb una quinzena d'actuacions i amplia els pobles de la comarca que acolliran espectacles. Tal i com es va fer l'any passat, el festival arrenca amb una pujada al Castell del Montgrí -a Torroella-, el 25 de maig. Aquesta pretén ser una activitat reivindicativa i, segons ha avançat l'organització, enguany es vol criticar tant la reforma educativa com la llei de l'avortament, i també ser una defensa del dret a decidir i la cultura. L'any passat, més de 1.200 persones es van sumar a la iniciativa, que tenia com finalitat criticar l'apujada de l'IVA cultural del 8% al 21%. 

De fet, el festiva manté en aquesta segona edició l'aposta de vendre ous i pomes (gravats amb un IVA del 4%) en lloc d'entrades per tal de denunciar l'apujada d'aquest impost en l'àmbit de la cultura. 

Per a aquesta marxa s'ha previst música, mercats, castells i d'altres activitats durant tota la jornada. De moment, l'organització ha avançat que hi haurà l'actuació del grup Oques Grasses que, entre d'altres, ha estat reconegut amb el millor premi Enderrock a grup revelació. 

Un dels plats forts del festival Í-TACA Cultura i Acció serà l'actuació del cantautor Paco Ibáñez -un dels exponents de la cançó protesta dels anys 60 i 70- el proper 21 de juny a l'Espai Ter de Torroella, coincidint amb en dia internacional de la música. 

Aquest any, més enllà de la música, l'organització aposta per obrir-se a nous formats i incorpora el teatre. Per això, l'actor madrileny Albert San Juan serà el 31 de maig a Palafrugell per oferir els seus 'Monòlegs d'un capitalista'.

Un dels concerts més especials es preveu que sigui el de l'artista torroellenca Cèlia Pallí, que estrenarà al seu poble el seu primer treball en solitari. Pallí, que viu a Toronto, estarà a Torroella fent una aturada en la gira que fa com a vocalista de Nelly Furtado. El concert serà el 18 d'abril a la Sala de Torroella. 

La resta d'actuacions -fins a una quinzena- es donaran a conèixer en roda de premsa el proper 10 d'abril. Entre els concerts també s'hi inclouran les del 7è Jazzpera, un festival que s'ha incorporat a l'Í-TACA, i que es farà el 28 de juny.