La PAH demana a l'ajuntament de Salt que arxivi els expedients oberts

El moviment demana que se'ls deixi continuar fent accions al solar del bloc ocupat

L'Ajuntament de Salt ha iniciat un procediment administratiu contra la PAH per comunicar-los, per una banda, que estan incomplint la normativa urbanística instal·lant muntatges, tendes i d'altres elements al solar a tocar del Bloc Salt i, per altra banda, demanant-los que retirin tots els elements si no volen ser sancionats. 

D'ençà que el Bloc de Salt va ser desallotjat el 13 de desembre de l'any passat, la PAH ha reconvertit els solars del costat en un hort i també en una zona on hi viuen tres persones que dormen en tendes de campanya. Un dels solars és propietat de la Sareb (igual que també ho és el bloc) i l'altre és d'una immobiliària privada. "Eren solars bruts, amb ferros, perillosos i amb rates, els hem netejat i els estem donant un ús social", ha defensat la portaveu de la PAH, Marta Afuera. 

En aquests espais, també hi ha bancs i taules -fetes amb peces de formigó i fusta- i una escultura amb forma de cúpula geodèsica de metall reciclat d'uns dos metres d'altura. L'ajuntament vol tots aquests elements fora dels terrenys però el moviment es nega a marxar perquè considera que l'hort s'ha convertit en un "símbol de resistència" per continuar denunciant que la Sareb manté milers de pisos buits. 

Aquest matí, una vintena de membres del moviment han acompanyat les dues activista (la Doris Péres i la Dora Barnadas, que viuen en tendes al solar) a registrar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la Generalitat un seguit d'al·legacions. En definitiva, el que vol la PAH és que l'ajuntament arxivi els expedients i que els permeti quedar-se al solar. "No hi ha cap reglament a l'ajuntament que prohibeixi el que estem fent: millorem l'entorn, fem que els solars tinguin un ús i els hem netejat, això no fa cap mal al veïnat", ha defensat Afuera.

A les al·legacions, la plataforma justifica que totes les construccions que hi ha al solar tenen "caràcter provisional" i, per tant, no requereixen cap notificació prèvia ni poden considerar-se il·legals. A més, també remarquen que els solars són edificables i que, per tant, s'hi poden aixecar elements com la cúpula. "Si en aquests solars es permet la construcció d'un edifici de cinc plantes, la normativa en cap moment refereix l'impediment del muntatge d'una estructura provisional de petites dimensions", recullen les al·legacions. 

La portaveu del moviment ha criticat que en cap cas hi ha denúncia dels propietaris dels solars (la Sareb i la immobiliària privada) i que, per tant, és un expedient que decideix incoar l'ajuntament d'ofici. "Ens dóna la sensació que l'alcalde té l'objectiu de desactivar-nos, i en un poble tan afectat per la crisi i els desnonaments el que caldria és una alcaldia al capdavant que fes el contrari i que ajudés a la gent que ens organitzem i lluitem per canviar les coses", ha manifestat Afuera.