El Trueta augmenta un 4% l'activitat quirúrgica

També aconsegueix reduir la mitjana d'estada dels pacients als 5 dies

La memòria de l'ICS corresponent a l'any passat revela que l'activitat a l'Hospital Josep Trueta ha tendit a estabilitzar-se, perquè només s'han registrat lleugers increments respecte el 2012. Un d'aquests fa referència a l'activitat quirúrgica; és a dir, al número d'operacions que es van portar a terme des del centre.

En total, l'any passat es van fer 10.982 operacions, un 3,7% més en relació amb el 2012. Si es radiografia el detall d'intervencions, gairebé la meitat van ser operacions quirúrgiques convencionals programades (4.423), un terç eren urgents (3.067) i la resta, cirurgia major ambulatòria (2.753) o bé cirurgia menor (739). De totes les operacions, les que han augmentat més d'un any per l'altre han estat les urgents (8,87%). Per contra, a l'altre costat de la balanç s'ho troben les operacions de cirurgia menor (que han baixat fins a un 18%).

La memòria de l'ICS també recull que durant l'any passat al Josep Trueta hi va haver 18.155 ingressos hospitalaris (0,61% més que el 2012) que es van traduir en 93.955 estades. I precisament, si es fan números, es veu com al llarg dels darrers anys el temps mitjà d'hospitalització dels pacients s'ha reduït paulatinament. Si al 2009 aquesta mitjana era de 6,1 dies, l'any passat es va situar en els 5,2.

La memòria també recull que, durant el 2013, l'Hospital Josep Trueta va acollir menys parts. En total, 1.285 dones van anar-hi per tenir fills. D'altra banda, el número d'urgències ateses s'ha mantingut similar d'un any per l'altre (el 2013, van ser 64.371, pràcticament similars al 2012).

Per últim, l'ICS posa de relleu que l'activitat ambulatòria ha registrat un repunt del 3,23% (amb un total de 238.868 visites). Aquest increment també es dóna en l'activitat de l'hospital de dia, que durant el 2013 va augmentar en un 4,20% (amb un total de 128.184 tractaments).

Més de quinze medicaments al dia

A la Regió Sanitària de Girona, l'ICS també gestiona 26 equips d'atenció primària. En aquest àmbit, durant l'any passat l'Institut va instal·lar aparells per fer ecografies a dotze CAP, cosa que va permetre incrementar substancialment la xifra global de les que es van fer d'un any per l'altre (passant de 720 a 3.002).

Un altre dels resultats destacats en aquest àmbit va ser l'increment de la seguretat en l'ús de medicaments. "En aquest sentit, el 2013 es van reduir un 18% el número de pacients majors de 65 anys que prenien més de quinze medicaments al dia; i en un 6,5% els que en prenien entre deu i catorze", subratlla l'ICS.

Entre els passos endavant que s'han fet en el camp de l'atenció primària, hi ha també els que fan referència a la millora de l'atenció al pacient crònic. En concret, al programa que permet que des dels CAP i els hospitals es vagi a la una a l'hora d'atendre'ls, i que l'any passat es va estendre a catorze equips d'atenció primària de la demarcació.

Compliment pressupostari

Entrant en l'àmbit estrictament econòmic, la memòria de l'ICS també recull que durant el 2013 s'ha complert amb el pressupost destinat tant als CAP com a l'Hospital Josep Trueta. En concret, gairebé 89 MEUR per a l'atenció primària (amb 327.367 destinats a inversions) i més de 121 MEUR per al Josep Trueta. D'aquests, 621.596 es van destinar a inversions, 521.796 dels quals en equipaments.

Per a aquest 2014, els objectius passen per seguir desenvolupant les accions estratègiques que recull el projecte CIMS, d'unificació de serveis entre el Trueta i el Santa Caterina de Salt (Gironès). En línies generals, aquest estiu es preveu que els dos centres comparteixin el mateix sistema d'informació clínica i administrativa. A més, també es volen integrat alguns dels serveis assistencials que presta tant un hospital com l'altre. En concret, neurologia, otorinolaringologia, oftalmologia, urologia i farmàcia.