Reclamen més protecció pel camí romà d'Empúries

40 persones han participat d'una marxa reivindicativa

L'entitat dedicada a la protecció del patrimoni cultural i natural, Gent del Ter, amb seu a Torroella de Montgrí, han realitzat aquest diumenge una nova marxa entre Ullastret i els Clots de Sant Julià, el quart tram de la ruta que s'han marcat i que segueix l'antic camí romà d'Empúries.

Des del passat novembre, membres de l'entitat i voluntaris recorren diversos trams d'aquesta via romana que anteriorment era una de les carreteres comercials de primer ordre que s'unia amb la Via Augusta. Amb aquesta marxa simbòlica, l'associació vol mostrar l'estat d'abandonament que pateix la via i la necessitat de protegir i promocionar els camins romans com el Camí d'Empúries.

El passat mes de novembre, l'entitat Gent del Ter va començar aquesta caminada reivindicativa del Camí d'Empúries recorrent un primer tram des de Sant Martí d'Empúries fins a Palau, una capella romànica poc coneguda que es troba dins del municipi de Torroella de Montgrí. Des de llavors, membres de l'entitat i voluntaris han realitzat diversos trams més d'aquesta ruta, seguint els passos dels romans i dels ibers, passant per Torroella de Montgrí, Ullastret i fins a arribar aquest diumenge als Clots de Sant Julià (Forallac).


Tal com ha explicat la portaveu de l'associació, Marta Lloveras, l'entitat ja ha arribat a la meitat del seu recorregut tot i que encara queden uns quatre trams més fins a arribar a Girona. El Camí d'Empúries és una antiga via comercial, que utilitzaven els romans - i abans que ells els ibers-, que a Girona s'unia amb la Via Augusta i era coneguda com una de les carreteres principals d'aquella època. "Actualment només queden petits trams d'aquest camí antic, gran part d'ell està abandonat o ha desaparegut i hem hagut d'anar descobrint per on passava, desbrossant espais o marcant el recorregut", ha explicat la portaveu.

Amb aquestes marxes reivindicatives l'entitat vol donar a conèixer l'existència d'aquest camí tan important, protegir-lo i incentivar que la Generalitat, institucions o altres entitats puguin tirar endavant estudis arqueològics per marcar sobre plànols i papers el camí, senyalitzar-lo, posar-lo en valor i fer-ho visitable. "Era una via molt transitada, amb fonts, albergs, viles romanes i que s'utilitzava per transportar la pedra que dels Clots de Sant Julià; podria comparar-se a l'actual N-II", ha recordat Lloveras. Des de l'associació subratllen que continuaran realitzant les caminades simbòliques fins que les institucions catalanes i gironines hi posin atenció.

Aquest diumenge, una quarantena de persones - membres de l'entitat, de SOS Empordanet i voluntaris- han fet diversos quilòmetres a peu. El pròxim 27 d'abril tornaran a calçar-se unes bones bambes per continuar la caminada entre els Clots de Sant Julià i Cruïlles. "Posteriorment passarem per Madremanya, Celrà, Pont Major i fins a arribar al punt final, Girona", ha conclòs la portaveu. Gent del Ter ja porta 15 anys d'història a l'esquena, es regula de forma assembleària i, actualment, té la seu a Torroella de Montgrí.