L’alcalde de Girona i president del jurat de la Beca 8 de Març, Carles Puigdemont; l’autora del projecte de recerca, Cristina Ribot, i la tutora del treball i degana de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, Dolors Vidal, van presentar ahir al matí el treball d’investigació “Viatgeres a la Girona dels segles XIX i XX”, guanyador de la Beca 8 de Març 2012-2013. “Aquest treball aporta una visió amb un relat turísticocultural que ens feia falta, que no teníem, i que encara està en la versió 1.0 perquè estic convençudíssim que a partir de la seva divulgació sortiran de l’anonimat i de la discreció molts altres referents que complementaran aquest treball colossal, sorprenent i pioner, que obre una línia d’investigació nova”, va subratllar l’alcalde.
En el treball d’investigació s’hi recullen les veus de 25 dones que han visitat la ciutat, 16 testimonis dels quals eren inèdits fins a dia d’avui. “És un recorregut a través de la mirada femenina de dones estrangeres que han visitat i han escrit sobre la ciutat al llarg de dos segles. A totes elles els uneix la curiositat i les ganes de conèixer el país que visiten”, va explicar la llicenciada i investigadora en Història de l’Art Cristina Ribot.
Aquest projecte pretén fer visible el paper de les dones en el turisme, analitzant com les condicions socials que afectaven la dona en els segles XIX i XX van repercutir en el fet que una dona viatgés i n’escrivís el seu propi relat. L’objectiu de la recerca és oferir una visió literària de les viatgeres estrangeres que han visitat i han escrit sobre Girona, en una època en què el monopoli del viatge i la literatura estava exclusivament en mans dels homes.
El treball també vol posar en valor Girona en l’àmbit turístic i oferir una mirada panoràmica sobre el canvi de visió turística de la ciutat: de la imatge romàntica, pintoresca, fosca i austera, retratada per dones com Fanny Bullock, a la imatge més mediterrània, animada i viva de la ciutat, que donen a conèixer dones com Mela Mutermilch o Patrice Chaplin. La degana de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, Dolors Vidal, va destacar que amb aquest treball “s’ha constatat que l’experiència turística en aquesta ciutat com a lloc admirable hi ha estat des de sempre”.