Sáez (PSC) acusa CiU i PP d'haver 'abandonat la inversió cultural'

El diputat gironí retreu al ministre Wert la seva “ nul·la sensibilitat amb la pluralitat lingüística”

El diputat del PSC i vocal la Comissió de Cultura del Congrés, Àlex Sáez, va criticar ahir al Congrés dels Diputats que el Govern de la Generalitat hagi deixat “sota mínims” els pressupostos de cultura i va replicar la diputada de CiU, Montserrat Surroca, que “la Generalitat no reparteix equitativament la inversió pública. A Girona, per citar un exemple, patim desinversió i abandonament de projectes culturals que sí que havien tingut recolzament amb el govern anterior”.

El socialista va defensar, també, l’impuls des del Govern de l’Estat d’una política fiscal, financera i pressupostària de suport a la cultura i les llengües i les activitats culturals. En aquest sentit, el diputat es va mostrar del tot favorable a l’elaboració d’una llei de patrocini i mecenatge, la rebaixa de l’IVA cultural, el repartiment equitatiu i just en la inversió pública, la promoció de la pluralitat lingüística, el crowfunding o les línies ICO per afavorir a les indústries culturals. No obstant això Sáez va lamentar que l'exigència al Govern espanyol en matèria cultural i el suport al sector que conté la iniciativa de CiU “no resulti coherent amb les polítiques culturals de CIU on exerceix responsabilitats de Govern”.

Sáez va recordar que “el Govern de la Generalitat no ha impulsat una llei de mecenatge a Catalunya – com si ho ha fet el Govern socialista d'Andalusia -, ha deixat a mínims els pressupostos de cultura, i no reparteix equitativament la inversió pública”. El diputat va donar la benvinguda a CiU en la seva exigència per tal que l'Estat participi en el finançament de les grans institucions culturals catalanes, com el Liceu, el MNAC, el MACBA, el Palau, el Mercat de les Flors o el Teatre Lliure, ja que fins ara, va recordar, CiU s’havia negat que l'Estat participés dels òrgans de govern d'aquestes institucions. “Els socialistes ho hem demanat sempre”, va dir, “perquè aquests equipaments culturals tenen vocació de transcendir més enllà de Catalunya, i perquè d'aquest manera enteníem i entenem nosaltres el federalisme cultural”.

Pel que fa al PP, Sáez va apuntar que Wert ha renunciat a ser ministre de Cultura i que el Govern central “està deixant sense alternativa el sector cultural, al qual han castigat de manera reiterada, no només amb la pujada desproporcionada de l'IVA, sinó eliminant tot el camí recorregut pel govern socialista de suport a les indústries culturals, i a la cultura com un dels sectors econòmics de present i de futur prioritaris en el canvi de model productiu”. “El mecenatge que va prometre el Ministeri podria haver tingut efectes pal·liatius per al sector cultural”, i va afegir que, “ha resultat ser un altre dels incompliments del PP”. El sector de la Cultura, en definitiva, “ha estat abandonats a la seva sort amb retallades salvatges en tots els Pressupostos del PP”.

La moció també insta al reconeixement, protecció i promoció de la realitat plurilingüística a Catalunya, que continua sent “una assignatura pendent” per part del Govern del PP. “Wert ha assestat el cop més dur de la democràcia contra el model d'immersió lingüística a Catalunya, demostrant la seva nul·la sensibilitat amb la pluralitat lingüística, i la seva voluntat política d'establir noves barreres i dificultats a la convivència harmònica a Catalunya, del castellà i el català”.