La variant de les Preses passarà paral·lela al Fluvià i en superfíce

Vila diu que es treballa amb la previsió d'iniciar la construcció de la variant d'Olot durant el 2015-2016

La futura variant de les Preses, un projecte molt discutit i reivindicat pel territori, ja té un traçat definitiu. Així ho ha confirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha avançat que serà en superfície i que passarà de forma paral·lela al riu Fluvià. Enrere queden les propostes de fer un túnel per la muntanya de Marboleny o el soterrament per la Vall d'en Bas, dues opcions amb un major impacte ambiental i econòmic. "Es deixa enrere el plantejament més impactant de l'obra i es farà amb la sensibilitat ambiental suficient per atendre el problema de mobilitat i alhora que sigui assumible des del punt de vista pressupostari", ha assenyalat Vila.

Un cop consensuat el traçat amb els municipis de les Preses i la Vall d'en Bas, queda esperar a tenir la dotació pressupostària. El Govern treballa amb el calendari de poder iniciar les obres durant el 2015-2016, un període durant el qual també es començarà la nova variant d'Olot, que està més avançada amb la redacció del projecte executiu a punt d'acabar-se. Ambdues obres formen part d'un mateix projecte, el que ha de permetre connectar amb el túnel de Bracons i donar continuïtat de la C-37 que uneix la Garrotxa amb Osona i completar així l'eix Vic-Olot-Figueres.

La tercera peça del recorregut és la variant estatal, també pendent d'execució, que ha de connectar la d'Olot amb l'N-260 a la Vall de Bianya. Aquest tram ha estat motiu de polèmica per diferents endarreriments. Finalment, l'Estat es va comprometre a assumir aquesta obra sense posar sobre la taula un calendari. Per Vila, "caldria que l'Estat precipités les seves decisions", tenint en compte que hi ha un "coll d'ampolla" pendent de resoldre com és la mobilitat del centre d'Olot que s'hauria d'alliberar de forma definitiva amb les variants.

El projecte d'un parc temàtic dels volcans de la Garrotxa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha fet aquestes declaracions després de presidir la reunió del consell rector de l'Observatori del Paisatge de Catalunya que s'ha celebrat a l'Ajuntament d'Olot. L'alcalde del municipi, Josep Maria Corominas, també ha avançat que s'està treballant en el projecte del parc dels volcans amb la idea de tenir-ho redactat abans que acabi aquest mandat.

La idea és treure el màxim partit a un fet diferencial com és tenir els volcans integrats a la ciutat i buscar "complicitats" amb els sectors com el turisme, com ara operadors i empresaris. Segons Corominas, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa registra 400.000 visites a l'any, però la gran majoria s'aplega en punts com ara la Fageda d'en Jordà o el Croscat sense passar pel centre d'Olot. És per això que es vol construir un centre de formació i interpretació a la zona del Morrot, proper al cementiri, amb l'ajuda de l'opinió d'experts i dels diferents sectors. La recerca del finançament per fer-lo realitat serà la segona part essencial del projecte, ha afegit Corominas.

Un altre projecte de ciutat pendent d'execució és el futur Museu del Paisatge de Catalunya. El titular de Territori i Sostenibilitat ha reconegut que aquest tema no es troba en la llista de prioritats per l'actual Govern i que les dificultats econòmiques obliguen a centrar-se en aspectes essencials com és evitar que es "col·lapsi" l'estat del benestar.

Noves instal·lacions del Centre de Documentació del Paisatge

Durant la seva visita a Olot, el conseller Santi Vila ha visitat les noves instal·lacions del Centre de Documentació del Paisatge, que aquest dimecres ha entrat en funcionament a l'edifici de l'Hospici, en un espai de 84 metres quadrats. Actualment compta amb un fons integrat al Catàleg Col·lectiu de Biblioteques de Catalunya format per 3.500 documents en diferents formats en suport paper i també disponibles online. Es pot consultar de forma gratuïta i està obert a la ciutadania.

Aquest centre de documentació es va crear l'any 2006 i depèn de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Un ens que tant l'alcalde d'Olot com el conseller Vila han elogiat per la feina feta no només a nivell de país sinó també a nivell internacional.