L'Any Vinyoli es fixa com objectiu fer més popular i conegut el poeta Joan Vinyoli

Se celebrarà un festival de poesia a Santa Coloma de Farners, entre d'altres activitats

L'objectiu de l'Any Vinyoli, que promou el Govern a través del Departament de Cultura, és fer conèixer molt més el poeta Joan Vinyoli i "fer-lo molt més popular". Així ho ha assegurat el comissari de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina, en la presentació dels actes per commemorar el centenari del naixement del poeta i el 30è aniversari de la seva mort.

Entre altres, se celebrarà un festival de poesia a Santa Coloma de Farners amb actuacions de Maria del Mar Bonet i Perejaume i s'organitzaran diferents activitats a les escoles de Catalunya. L'acte sobre la vida i obra de Joan Vinyoli serà el 3 de juliol, coincidint amb el dia que va néixer i comptarà amb escriptors, estudiosos i artistes. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i Llavina han presentat aquest dimecres les activitats de l'Any Vinyoli, que agafa el relleu de l'Any Espriu. El Govern promou l'Any Vinyoli per tal d'honorar la seva memòria i difondre'n l'obra i el llegat. De fet, la commemoració té la voluntat de divulgar la figura de Vinyoli arreu de Catalunya i els territoris de parla catalana. Llavina ha indicat que Vinyoli és un poeta molt important, però "malauradament no és prou popular per la seva importància".

El conseller Mascarell ha destacat que intentaran que aquest any posi en relleu la magnífica aportació poètica de Vinyoli, que l'ha convertit amb una de les veus líriques "més influents de l'entorn amb una repercussió i un reconeixement notable entre els poetes i el món musical".

Llavina ha ressaltat que el primer àmbit per donar a conèixer a Vinyoli és a les escoles. "Els nens han de tenir accés a la poesia de Vinyoli", ha apuntat, al temps que ha afegit "hi haurà espectacles que circularan per moltes escoles" i es repartiran materials pedagògics. L'Any Vinyoli també tindrà un vessant més acadèmica i una altra més musical.

L'acte central de l'Any Vinyoli serà el 3 de juliol coincidint amb el dia que va néixer, i comptarà amb la participació d'escriptors, estudiosos i artistes que oferiran una interpretació d'alguns dels seus versos mitjançant la música, el cant i la dansa, així com algunes de les claus interpretatives per endinsar-se en l'univers Vinyoli. En el marc de l'Any Vinyoli es crearà a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners l'Espai Vinyoli, que serà un centre d'estudi i documentació i alhora centre interpretatiu. I, com s'ha acordat amb els hereus del poeta, garantiria la unitat del llegat. La inauguració també serà el 3 de juliol.

Santa Coloma de Farners acollirà tres mesos abans, del 4 al 6 d'abril, el primer festival de poesia 'Domini màgic' dedicat a Joan Vinyoli amb actuacions artístiques de Maria del Mar Bonet i Perejaume, rutes literàries pel paisatge vinyolià, taules rodones, recitals, activitats populars i infantils, entre d'altres activitats.

Sant Jordi i el II Simposi Internacional Joan Vinyoli

De cara Sant Jordi i en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, s'efectuarà una lectura poètica subterrània de Vinyoli al vestíbul de l'estació de Plaça de Catalunya per la Diada. Es combinarà la presència d'escriptors que reconeixen en Vinyoli una influència o un mestratge amb persones que vulguin afegir-se a la lectura poètica de Vinyoli. A finals d'any tindrà lloc el II Simposi Internacional Joan Vinyoli, dedicat a l'obra del poeta. Especialistes vinyolians reflexionaran sobre la seva figura i què ha representat per la literatura catalana.

Aquests són els actes destacats de l'Any Vinyoli, junt amb els espectacles i activitats a les escoles i la intenció de portar els seus versos arreu. Les propostes no estan tancades i que poden anar creixent. Totes les novetats es podran veure al nou portal www.vinyoli.cat que ha presentat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Una obra teatral sobre Vinyoli

Llavina ha anunciat que s'està escrivint també una obra de teatre protagonitzada per Vinyoli i en la que el poesia pren la paraula. El text està actualment en procés d'escriptura.

Preguntat per la comparació entre l'Any Espriu amb el Vinyoli, Llavina ha recalcat que són "dos poetes diferents. Espriu ha tingut un any interessant i el de Vinyoli també ho serà". "Hi ha grans aspiracions i en el cas de Vinyoli creiem en petites accions molt efectives encara que siguin davant de 30 persones", ha apuntat. Mascarell ha negat que hi hagi "modèstia d'esforços" en l'organització de l'Any Vinyoli, sinó "il·lusió i un bon esforç".

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és considerat un dels grans poetes en llengua catalana del segle XX i probablement, com ha indicat el Departament de Cultura, "la veu lírica més influent en tota la literatura posterior a ell. La seva obra respon a criteris d'una elevada exigència formal i moral". Va ser reconegut amb diversos premis literaris com el de la Crítica de Serra d'Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985). Vinyoli va exercir com a traductor de l'alemany i les seves versions de Rilke són d'una gran vàlua.