Controlat l'incendi a les Gavarres que ha cremat 359 hectàrees

Quinze dotacions dels Bombers seguiran remullant la zona tota la nit

Els Bombers han aconseguit controlar el foc que crema des d'aquest diumenge al Massís de les Gavarres, al Baix Empordà. Ho han fet a dos quarts de nou de la nit d'aquest dilluns. Quinze dotacions del cos d'extinció d'incendis seguiran remullant la zona afectada, de 359 hectàrees, durant tota la nit. Protecció Civil manté activada la prealerta del pla d'emergències INFOCAT.

Els Bombers han explicat que les condicions meteorològiques han estat més favorables aquest dilluns, fet que ha ajudat els Bombers a estabilitzar l'incendi aquest migdia. Ara, tot el flanc dret de l'incendi està assegurat i el perímetre està encerclat, fet pel qual el foc es considera controlat.

Les quinze dotacions que seguiran remullant la zona durant la nit, nou són vehicles d'aigua per remullar la superfície i revisar fumaroles, dos són vehicles de logística, tres són de comandament i un és del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM).


El Centre de Comandament de Bombers (CCB) situat a l'Ajuntament de Vall-llobrega s'ha desmuntat a mitja tarda. Els hidroavions han fet la darrera descàrrega a les 17.00 h i s'han retirat a la seva base, mentre que la resta dels mitjans aeris activats han treballat fins que s'ha fet fosc.

Està previst que aquest dimarts al matí dos avions de vigilància i atac i dos helicòpters -un bombarder i un altre de comandament- s'incorporin a les tasques d'extinció.

Segons la darrera actualització de la superfície afectada, facilitada pel Cos d'Agents Rurals, han cremat 359 hectàrees, la major part de les quals de massa arbrada pertanyent al PEIN Massís de les Gavarres.

Per municipis, els més afectats han estat Calonge (amb 144 hectàrees del seu terme municipal cremades) i Palamós (amb 130,6 hectàrees). A Vall-llobrega han resultat afectades 62,5 hectàrees de vegetació, mentre que a Forallac n'han estat 22.

Causes de l'incendi

La zona zero de l'incendi del Baix Empordà, allà on les flames van començar a prendre les Gavarres, es troba situada a tocar del Mas Cabré, una antiga masia a la qual s'hi arriba a través d'una pista forestal. Aquest paratge està situat a uns dos quilòmetres del nucli urbà de Vall llobrega.

A uns 200 metres del mas, hi ha una zona de feixes on divendres s'hi va fer una crema de restes vegetals. Entre d'altres, com ha concretat Dalmases, això se sap perquè aquesta crema es va haver de notificar (a partir del moment en què va entrar la prohibició de fer foc a bosc, calia sol·licitar una autorització expressa).

Va ser en aquest punt, en una de les terrasses que fa el bosc, on aquest diumenge al migdia va començar el foc. Tres agents rurals d'investigació pentinaven minuciosament la zona aquesta tarda, i anaven anotant i marcant amb piquetes tots aquells elements que els han de permetre concloure com les flames van prendre el sotabosc i, a partir d'aquí, com es van estendre pel massís de les Gavarres.

El cap dels agents rurals a Girona ha explicat que la hipòtesi que pren més força és que el foc es va deure a una negligència. "Si ens centrem en aquesta línia vol dir que, abans, hem descartat altres possibilitats", ha concretat Ignasi de Dalmases.

De moment, allò que se sap és que en aquesta zona s'hi van cremar restes vegetals (arbustos i matolls que abans s'havien estassat). Per encendre-les, es van fer diverses piles i es van calçar. Però enlloc s'han trobat evidències que demostressin que, després, els matolls encesos es van "cobrir íntegrament amb terra", ha dit el cap dels rurals. De moment, tampoc se sap si es van apagar amb aigua.

"En principi, però, allò evident és que la persona que ho va fer no va complir amb els requisits bàsics, que són no abandonar el foc mentre està encès", ha dit Ignasi de Dalmases. I hi ha afegit: "I si els indicis ens porten a pensar que aquestes flames es van reproduir, és que no estaven ben apagades".

Lloc perillós

El cap dels rurals a Girona també ha assegurat que, amb les conseqüències que va tenir la crema, "s'ha vist que el lloc era perillós" per fer-la. "Per tant, s'haurien d'haver extremat les precaucions a l'hora de cremar les restes vegetals, i vetllar perquè s'apaguessin bé", ha subratllat Ignasi de Dalmases.

Juntament amb els mossos, els rurals han enviat les primeres diligències al jutjat de la Bisbal d'Empordà, que ha obert una investigació per veure si caldrà depurar responsabilitats. "Ara haurà de ser el jutge qui faci les citacions pertinents", ha dit de Dalmases.

Controlat a la matinada

Mentre els agents rurals investiguen les causes del foc, al massís de les Gavarres més d'una cinquantena d'efectius dels Bombers i diversos mitjans aeris continuen treballant intensament per controlar l'incendi. "De moment, l'hem donat per estabilitzat, perquè realment és impossible que s'incrementi el número d'hectàrees cremades, a no ser que passés alguna cosa molt greu", ha explicat el cap de la intervenció, Màxim del Valle. El foc ha cremat més de 300 hectàrees.

Durant les properes hores, els Bombers se centraran en encerclar tot el perímetre amb mangueres, per evitar possibles revifalles. Serà aleshores quan l'incendi es doni per controlat. Abans no passi això, però, encara hauran de passar hores.

Sobretot, allà on costa més encerclar el perímetre és al flanc dret de l'incendi, a l'àrea de Calonge situada més avall del Puig Cargol. "És una zona enclotada i bruta, on ens hem d'obrir pas amb motoserres per poder passar la línia de mangueres", ha concretat del Valle. I ha precisat: "Aquí també hi ha soques que cremen, amb algun punt on les flames salten fora del perímetre, tot i que no és greu però sí escandalós".

El cap de la intervenció dels Bombers ha explicat que preveuen donar l'incendi del Baix Empordà per controlat "a última hora de la nit o al llarg de la matinada". Per a del Valle, la feina que s'ha de fer és meticulosa, "perquè si hi ha una soca més a baix del perímetre que crema, s'ha de sortir i deixar-la rematada".