La cessió de la Casa Pastors a Girona es farà efectiva abans de l'estiu

Ferran Mascarell creu que la compra del fons Santos Torroella és "molt positiva"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha confirmat que la Generalitat cedirà abans de l'estiu la totalitat de la titularitat de la Casa Pastors - on està previst exposar el fons Santos Torroella- a l'Ajuntament de Girona. "Està en tràmit, és un moviment administratiu que no té un calendari tancat però el procediment no és llarg i creiem que entre ara i abans de l'estiu ha d'estar resolt", ha assegurat el cap del departament de Cultura.

Mascarell ha assegurat que la compra del fons d'art de Rafael Santos Torroella, valorat en 3,9 MEUR, que es va aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde durant el ple de l'ajuntament de febrer, és un fet "molt positiu" per a la ciutat. El ple de l'Ajuntament de Girona del passat 14 de febrer va aprovar la polèmica compra de la col·lecció d'art de Rafael Santos Torroella valorat en 3,9 MEUR i que inclou 1.200 obres d'artistes com Dalí, Picasso, Miró, més de 30.000 documents i 3.000 cartes.

Per aconseguir aquest objectiu, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, va haver de recórrer al vot de qualitat davant de l'empat de vots a favor i en contra d'aquest projecte. Aquesta votació també va desencadenar un trencament entre les files de Reagrupament i la CUP ja que el regidor de Rcat, Carles Bonaventura, que s'havia abstingut durant la votació va haver de deixar la formació amb la qual mantenien un pacte.

Des del principi, la compra de fons d'art va despertar crítiques entre els grups municipals. Sense anar més enllà, pocs dies després del ple, el PSC va demanar que no es materialitzés aquesta compra tot i l'acord del ple. No obstant això, el procés segueix el seu curs i, tal i com havia explicat el batlle de Girona, l'acord amb la Generalitat per la cessió de la titularitat de la Casa Pastors - on està previst exposar el fons- avança a bon ritme. "Es tracta d'un tràmit, és un moviment administratiu que s'ha de fer amb el Departament d'Economia i Cultura, no té un calendari tancat però el procediment no és llarg i entre ara i abans de l'estiu ha d'estar resolt", ha avançat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

No obstant això, el conseller ha explicat que encara no s'ha formalitzat l'acceptació de l'herència i tampoc s'ha parlat de quina manera la família de Santos Torroella té previst pagar al Govern l'impost de successions. En principi, la família té previst complir amb aquesta taxa donant part de les obres d'art, una de les fórmules que preveu la llei en cas de grans herències. D'aquesta manera, el Govern cediria les peces al consistori i, per tant, el preu final de la col·lecció seria menor perquè l'ajuntament no haurà de pagar una part dels quadres. "Només queda el tema estricte de mantenir les negociacions entre l'ajuntament i la família, l'acceptació de l'herència des d'un punt de vista impositiu encara no està sobre la taula, no ho tenim a les nostres mans", ha subratllat Mascarell.

El conseller ha ressaltat que encara no s'ha obert "ni el procediment" per iniciar aquests tràmits i que encara fa falta "una fase d'ajustament d'acceptació de l'herència". Finalment, Mascarell ha assegurat que des de la Generalitat valoren "molt positivament" la compra del fons d'art per part del consistori gironí.