El Castell de Púbol recrea el taller de Pitxot en una exposició

L'obra clau és un maniquí fet amb filferros i trossos de ceràmica

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha inaugurat una nova exposició temporal al Castell de Púbol que porta per nom 'Entorn a l'escenari' i que està dedicada a Antoni Pitxot. La mostra, que es podrà veure fins el proper 2015 repassa el procés creatiu de l'artista i l'estreta relació que va mantenir amb Salvador Dalí.

En aquesta ocasió, la Fundació ha volgut recrear fragments del taller de Pitxot i compta amb fotografies i catorze pintures inèdites que mai abans havien sortit del taller de l'artista. Tot i això, la peça principal és una escultura - un maniquí fet amb pedres, trossos de ceràmica i filferro- que porta per nom 'Mnemòsine', memòria, i ret homenatge al record que té Pitxot de la Gala.

L'exposició, que ocupa dos espais diferents del Castell de Púbol, consta de catorze pintures inèdites i una escultura única que mai abans havia sortit del taller d'Antoni Pitxot. Aquesta escultura és la peça principal al voltant de la qual gira tota la mostra i porta per nom 'Mnemòsine' que significa la memòria, la mare de totes les muses. Pitxot va realitzar-la l'any 1975 i és un assemblatge de pedres, llicorelles i rajoles. La peça presideix la sala principal on s'ha muntat l'exposició i està envoltada de fotografies on es pot veure Pitxot i Salvador Dalí en diverses situacions i indrets.

"Aquesta exposició és un cúmul de coincidències d'aniversaris, jo ara he complert 80 anys, fa 40 que es va crear el Teatre-Museu Dalí de Figueres i 34 que un dissabte d'agost de 1980 la Gala va decidir visitar-me al meu taller que tenia a Cadaqués", ha recordat Pitxot. L'artista ha comentat que durant aquella visita, la dona de Salvador Dalí va explicar-li que estava preocupada perquè havia començat a notar signes de debilitat en l'artista. "Va ser en aquell moment que em va fer el millor elogi que em podia fer: em va dir que fins ara desconfiava de mi però que una vegada més li havia de donar la raó a Dalí perquè s'havia equivocat", ha comentat entre somriures. També va ser en aquell moment que Gala va fer-li un comentari que ha perdurat en el temps. "Em va dir que si mai feia una exposició havia de mostrar el maniquí que tenia allà al taller perquè així la gent podria entendre la meva pintura", ha assegurat.

"Era meravellós conversar amb ella, coneixia les entranyes del món de l'art, era una gran conversadora i en aquesta exposició he volgut mostrar el maniquí, el personatge que ella va escollir", ha subratllat Pitxot. L'actual director del Teatre-Museu Dalí de Figueres ha ressaltat que ha estat "molt difícil" traslladar l'escultura des del seu taller fins al Castell de Púbol. "Només es subjecta gràcies a filferros i per la gravetat, si s'estossega davant d'ella és possible que caigui però ha aguantat en el meu taller 34 anys tal i com també ho he fet jo", ha explicat tot rient l'artista.

La directora del Centre d'Estudis Dalinians i comissària de l'exposició, Montse Aguer, ha ressaltat que, amb aquesta mostra, volien "recrear" algunes parts del taller de Pitxot i, al mateix temps, unir tres localitzacions - Figueres, Cadaqués i Púbol- que són claus dins del món artístic de Salvador Dalí. Paral·lelament, la Fundació ha produït un documental audiovisual d'una hora que acompanya l'exposició i mitjançant el qual es repassa l'obra d'Antoni Pitxot, es mostra el procés creatiu de l'artista i els visitants es poden endinsar en l'estreta relació que l'artista va mantenir des de petits amb Salvador Dalí. "Considero que és un treball d'alt valor artístic i històric", ha assenyalat Aguer. L'obra parteix d'una entrevista i, mitjançant imatges dels paisatges comuns dels dos artistes, relata el pensament de Pitxot, el fascinant misteri de la creació i la història comuna que comparteixen Dalí i l'artista. A més, l'exposició també ha creat un catàleg amb el patrocini de 'la Caixa'.

La inauguració d'aquesta nova exposició temporal, que es podrà veure des d'aquest dissabte i fins el 6 de gener de 2015, ha comptat amb la presència d'una quarantena de persones, amics, coneguts de la Fundació Gala-Salvador Dalí i polítics. Ha estat durant la roda de premsa de presentació que el president de la Fundació, Ramon Boixadós, ha volgut explicar perquè aquesta mostra és "tant important". "Enguany hem canviat i no hem fet una exposició dedicada a Dalí sinó en aquest cas a Pitxot perquè és un dels que més sap sobre Salvador Dalí", ha assegurat el president. Segons Boixadós, ja era hora que Pitxot rebés aquest reconeixement. "Durant dos anys que Dalí va estar al llit aquí al Castell de Púbol, Pitxot va venir tots els dies des de Cadaqués a visitar-lo", ha explicat.

En aquesta mateixa línia, el director general de 'la Caixa', Juan María Nin, ha volgut ressaltar que la mostra "s'ha plantejat" tenint en compte que enguany es commemoren 25 anys de la mort de Salvador Dalí. En principi, l'escultura 'Mnemòsine', que Pitxot utilitzava per plantejar i pensar els seus quadres representatius, no tornarà al taller de l'artista sinó que un cop hagi finalitzat l'exposició es traslladarà al Teatre-Museu de Dalí de Figueres. "Sempre pinto coses reals, practico el principi de que l'art de la imitació pot arribar a la imaginació", ha conclòs.