Cau una xarxa acusada d'estafar uns 700.000 euros a empreses de transport

Actuaven com a intermediaris en la subcontractació i pagaven amb pagarés sense fons o bé no abonaven el servei després de l'entrega

La policia espanyola ha desmantellat a Múrcia un entramat de societats que es dedicaven a la subcontractació del transport internacional de mercaderies per carretera i que estan acusades d'estafar uns 700.000 euros d'empreses de tot l'Estat, entre elles de Barcelona i Girona, i d'altres països, com Alemanya, Itàlia, Romania, Bèlgica, França, Suècia i Holanda.

Les empreses 'pantalla' feien d'intermediàries i contractaven un transport amb pagarés sense fons o, també, obviaven el pagament un cop feta l'entrega de la mercaderia. La policia espanyola ha detingut 26 persones d'edats compreses entre 24 i 80 anys, de les quals 21 són de nacionalitat espanyola, tres colombiana, un brasilera i una romanesa.

Des del 2011, la xarxa desarticulada havia creat un entramat de societats instrumentals amb testaferros al capdavant, que en total haurien estafat uns 700.000 euros a 67 societats mercantils. La cúpula de l'entramat empresarial coneixia a la perfecció el sector del transport i l'habitual subcontractació dels serveis quan una empresa no pot assumir-los i el deriva a una tercera a canvi d'una comissió.

D'aquesta manera, i amb una estudiada opacitat per dificultar ser perseguits per les víctimes i la policia, es van introduir a la cadena i s'apropiaven dels diners. Les societats creades per la tema només eren 'comercialitzadores', ja que no disposaven de vehicles i només feien tasques de d'intermediació que formalitzaven els pagaments amb pagarés sense fons o no pagaven el transport un cop fet.

Al capdavant de les empreses, hi havia testaferros, generalment d'origen estranger amb problemes econòmics, tot i que també havia algun cas de joves sense cap coneixement empresarial o d'un ancià que no sabia llegir ni escriure i constava com el fundador i administrador d'una de les societats.

La policia no descarta que la xifra de 700.000 euros augmenti i que no es conegui l'abast real de l'estafa ja que algunes empreses disposen d'assegurances. A més d'empreses de Girona, també es van registrar casos a Múrcia, Alacant, València, Madrid, Almeria, Granada, Huelva, Navarra, Pontevedra i Lugo.