Tres municipis de la Garrotxa redueixen un 80% la contaminació lluminosa

La Vall d’en Bas, Santa Pau i Besalú han aplicat millores en l'enllumenat públic

La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, està visitant aquest vespre les actuacions que s’han dut a terme en l’enllumenat públic de la Vall d’en Bas, Santa Pau i Besalú (Garrotxa) per a la prevenció i correcció de la contaminació lluminosa. Aquestes actuacions han consistit fonamentalment a substituir làmpades ineficients i contaminants de vapor de mercuri, per d’altres més eficients i respectuoses amb l’entorn, i a canviar els pàmpols dels fanals per d’altres que emeten menys de l’1% del flux lluminós cap al cel.
 
Les millores en l’enllumenat d’aquests tres municipis, dins o en l’àrea d’influència del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, han suposat una inversió d’uns 80.000 €, 37.500 dels quals els ha aportat el Departament de Territori i Sostenibilitat. Amb aquesta actuació s’estima que el consum energètic es reduirà uns 57.000 kWh/any i que es produirà un estalvi econòmic per als ajuntaments de més de 10.200 €/any. Pel que fa a aspectes estrictament ambientals, la llum emesa al cel, que provoca contaminació lluminosa, ha disminuït en un 80%, i l’estalvi d’emissions de CO2, responsables del canvi climàtic, s’estima en 17 tones anuals.
 
La tecnologia que s’ha implantat en l’enllumenat és la del LED PCambre, que combina els avantatges de la il·luminació LED amb unes característiques pròpies pel que fa a l’espectre d’emissió de la llum que la fan especialment respectuosa amb el medi nocturn, a més de ser més eficients energèticament.  
 
Actuacions de prevenció a la província
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat durant l’any 2013 altres subvencions per a actuacions d’adequació de l’enllumenat públic a municipis de les comarques gironines. És el cas de Torroella de Montgrí i Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), i Tossa de Mar (Selva), que han rebut un import total de més de 35.600 € per executar una inversió de 77.000 €. Així doncs, el total de les subvencions atorgades a per a aquest concepte a la demarcació ascendeix a uns 73.100 €, i el cost total de les actuacions ha estat de 157.000 €.
 
La reducció del consum energètic derivat d’aquestes inversions s’estima en uns 150.000 kWh/any, que comporta un estalvi econòmic per als ajuntaments de més de 26.000 € anuals. Alhora, les actuacions contribueixen a la disminució de la contaminació lluminosa i a la mitigació de l’escalfament del planeta. Es calcula que la disminució de les emissions anuals serà de gairebé 45 tones de CO2/any.