Uns 6.500 escolars recolliran larves de mosquit tigre per estudiar-lo

En el 80% dels casos, les femelles posen els ous en cases, pisos i jardins particulars

Enguany, el projecte educatiu del mosquit tigre arriba a la cinquena edició. La iniciativa, organitzada des de l'organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, comptarà amb la participació de 6.500 alumnes de cinquè de primària de 200 escoles, el 80% de les que hi ha a tota la demarcació gironina.

El projecte educatiu consta de dues fases. La primera, que ja s'ha iniciat aquest mes de març, es basa en la visita dels tècnics del Servei de Control de Mosquits a les escoles on realitzen xerrades i tallers informatius sobre què és el mosquit tigre, quin és el seu cicle de vida, quins ambients són més favorables per al seu desenvolupament i com es pot evitar la seva reproducció. D'aquesta manera, els infants també aprenen a identificar les larves dels insectes i els indrets on acostumen a proliferar.

Aquesta informació és bàsica perquè els estudiants puguin encarar la segona fase del projecte, el treball de camp. Cada alumne rebrà un 'kit d'entomòleg' amb el qual podran buscar i recollir larves de mosquit tigre en els seus entorns habituals com ara a casa seva, altres immobles del barri, els horts o els parcs. Aquesta segona fase es realitzarà durant els mesos d'abril i juny.

Un cop recollides les mostres, els mestres de cada escola faran una primera revisió dels 'kits' per descartar que els infants no hagin localitzat larves d'altres insectes. Posteriorment, les mostres es faran arribar al Servei de Control de Mosquits que les analitzaran. Les dades extretes dels mostreigs dels escolars ajudaran a complementar la informació sobre la dispersió i presència del mosquit tigre que el Servei obté gràcies als seus controls periòdics. Paral·lelament informaran a tots els alumnes sobre quins mosquits viuen al seu entorn i quina és la presència del mosquit tigre a la seva zona.


L'objectiu d'aquesta iniciativa és sensibilitzar a la població sobre l'impacte d'aquest insecte en la salut de les persones i donar eines per impedir-ne la reproducció. Des del Dipsalut tenen clar que l'activitat incideix en els més joves, els escolars, però ressalten que amb aquesta iniciativa també s'arriba als adults, ja que els nens fan un treball de camp i transmeten tot el que han après als seus pares i familiars.

Des del Servei de Control de Mosquits calculen que el 80% dels espais on cria el mosquit tigre són cases, pisos i jardins particulars. Per aquest motiu, davant la dificultat d'accés i d'actuació en espais privats, es tiren endavant iniciatives com aquestes. El projecte és una de les accions incloses en el Programa de Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre de Dipsalut i, des que es va iniciar l'any 2009, ja hi ha participat 32.000 infants de les comarques gironines.