Faran visitable per a Temps de Flors un nou espai de la Catedral

Aquest compta amb restes de l'època romana i carolíngia

La Comissió de Patrimoni ha autoritzat cobrir de terra bona part d'unes restes arqueològiques dels soterranis de la Catedral de Girona. L'Ajuntament de Girona i el Bisbal han demanat permís a la comissió perquè volen incorporar aquest espai a l'exposició Girona, Temps de Flors.

Es tracta d'una nova estança que està situada molt a prop del claustre i que fins ara no era accessible. Patrimoni, però, demana que una part de les restes quedi al descobert.

D'altra banda, la comissió ha retret a l'Ajuntament d'Ullastret com ha fet les obres per pavimentar el vial a tocar de la muralla. El consistori no ha respectat el projecte original i ha asfaltat un carrer que havia d'anar amb material granulat.

La Comissió de Patrimoni ha autoritzat un projecte de l'Ajuntament de Girona i el Bisbat que demanava poder cobrir unes restes arqueològiques de l'època romana i carolíngia. Són restes que han quedat al descobert després d'una de les darreres campanyes d'excavacions que, de manera regular, es fan al temple. Estan situades en una estança pròxima al claustre i, segons el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, són restes "sense massa valor". 

Després de l'autorització de Patrimoni, ara es podran tapar amb terra i, d'aquesta manera, aquest espai es podrà incorporar a l'itinerari de l'exposició Girona, Temps de Flors, que es fa al maig. Baulida ha explicat però que han demanat deixar una part de les restes al descobert. A més, ha detallat que el projecte no es fa amb intenció de museïtzar l'espai sinó que és una solució perquè l'estança es pugui incorporar de manera puntual al Temps de Flors però que, després, no serà accessible. 

Retrets a Ullastret

D'altra banda, la comissió ha estudiat un projecte inclòs en el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) que afecta el vial perimetral del nucli emmurallat d'Ullastret (Baix Empordà), catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'ajuntament va fer arribar a la comissió un projecte inicial on detallava que, un cop fetes les obres de clavegueram, cobriria el vial a tocar de la muralla amb una capa d'asfalt i, a dalt, hi posaria una segona capa de material granulat per evitar impacte visual entre el carrer i la muralla. 

Un cop s'han fet les obres, Patrimoni ha detectat que l'ajuntament s'ha saltat aquest projecte original i ha culminat les obres amb una doble capa d'asfalt, un fet que no ha agradat a la comissió. "Potser ells es pensaven que aquest era un canvi menor però nosaltres ho trobem significatiu", ha dit Baulida. Per això, han demanat al consistori que aporti alternatives per canviar l'aspecte final del carrer perquè considera que "l'entrega és molt dura i té impacte visual".

Així mateix, també demana a l'ajuntament que canviï els elements que ha posat per evitar que els vehicles aparquin a tocar de la muralla. Segons ha explicat Baulida, l'ajuntament ha instal·lat unes barres de ferro cilíndriques que van paral·eles a la muralla. "Semblen cucs, no ens agraden", ha criticat Baulida. 

Projectes per fer dos hotels

Per la comissió també han passat dos projectes per construir hotels en edificis protegits o singulars. Per una banda, Patrimoni ha autoritzat l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) a intervenir en l'anomenada Casa de l'Ermità de Sant Antoni. L'edifici està protegit com a BCIN des dels anys 50 perquè hi havia la sospita que hi hagués una torre. Els estudis arqueològics, però, no han trobat les restes de la torre i l'ajuntament ha demanat permís per convertir aquest edifici en un restaurant/hostatgeria, que gestionarà la fundació MAP que treballa amb persones disminuïdes de la comarca.

Un altre projecte fa referència a l'estació de ferrocarril de Puigcerdà. En aquest cas, l'expedient no era vinculant i només ha passat per la comissió a tall informatiu. Es tracta d'un projecte per rehabilitar els pisos superiors de l'estació del ferrocarril per fer-hi un hotel de 3 estrelles. En total, cal arranjar un espai de 1.180 metres quadrats, instal·lar-hi un ascensor per accedir a l'hotel des de la planta baixa -on hi ha els serveis de l'estació- i enderrocar envans i falsos sostres. Patrimoni considera que les intervencions "són respectuoses".