Uns estudiants denuncien la UdG perquè no poden expedir el títol

Van cursar enginyeria en edificiació, uns estudis que ja no existeixen

Un grup d'estudiants d'enginyeria d'edificació demandarà la UdG per la via contenciosa administrativa perquè consideren que ha actuat de forma "absolutament il·legal" oferint un grau que, finalment, no ha pogut expedir. La polèmica es remunta al 2009 i afecta als professionals que tenint ja la diplomatura d'arquitectura tècnica van decidir cursar a la UdG l'anomenada "retitulació".

Amb un curs d'un any, aquests professionals aconseguien el grau com a enginyers, que els obria portes laborals a nivell europeu. El primer any 83 estudiants van fer els estudis. El problema és que després una sentència va declarar nul·la la titulació i ara es troben amb què no poden rebre el títol que van pagar i cursar. Un cop esgotada la via administrativa, els estudiants asseguren que s'han vist "forçats" a denunciar la universitat perquè no veuen cap sortida al problema. "El nostre objectiu no és litigar, és trobar una solució però de moment no ens n'ofereixen cap", ha explicat l'advocada del grup d'estudiants que està enllestint el recurs contenciós administratiu, Cristina Simon.  

La problemàtica es remunta a l'any 2009 quan, un cop implantat el procés de Bolonya, la Universitat de Girona (UdG) va començar a oferir el grau d'enginyeria d'edificació, que substituïa els anteriors estudis d'arquitectura tècnica. Aleshores, a banda dels estudiants que començaven de nou els seus estudis, hi va haver un grup d'anteriors diplomats que es van matricular a l'anomenat curs de "retitulació". Es tracta de fer un curs d'un any que serveix per aconseguir la titulació del nou grau, en aquest cas el d'enginyeria d'edificació.  

Segons detalla un dels afectats, Jordi Salvat, la majoria d'aquests professionals van decidir retitular-se per obrir-se sortides professionals a nivell europeu. "A Europa tothom sap què és un enginyer d'edificacions perquè té el mateix nom, però no saben què són els arquitectes tècnics", ha explicat Salvat que ressalta que va veure l'opció del grau com una oportunitat en un moment d'estancament del sector de la construcció.  

Però alguns col·legis d'enginyers no van veure amb bons ulls que els aparelladors passessin a ser enginyers i van impugnar la titulació, primer al Suprem i fins a obtenir sentència ferma al Constitucional que declarava nul el títol. Algunes universitats de l'Estat ja tenien el nom del grau consolidat i continuen impartint els estudis sota aquest nom però les que encara no havien culminat el procés d'homologació -la UdG entre elles- es van trobar amb estudiants amb un resguard que deia que tenien el grau d'enginyers d'edificació però no els podien donar aquest títol oficial.  

Acatar la sentència

"Nosaltres no hi podem fer res, hem de complir la llei", assegura el director de l'Escola Politècnica Superior, Joaquim Salvi, que exposa que ofereixen una sortida a aquests alumnes retitulats: donar-los el grau d'arquitectes tècnics. "I nosaltres per què hem de voler tenir dues titulacions que són el mateix", es pregunta Salvat que assegura que se senten "enganyats" perquè van pagar i estudiar per una cosa que finalment no tenen.

Per això han decidit presentar el recurs davant el Jutjat contenciós administratiu de Girona en el qual demanen dues coses: la primera que es doni la titulació als alumnes que van cursar enginyeria d'edificació abans que sortís la sentència que declarava nul el títol i en segon lloc, de forma subsidiària, que els indemnitzin pels perjudicis causats. "Podem arribar a parlar de xifres astronòmiques perquè cadascun ha pagat xifres d'entre 3.000 i 6.000 euros", exposa Cristina Simon que creu que tot es pot solucionar si hi ha voluntat política.  

Una excepció del ministeri

Els estudiants proposen que el ministeri obri de forma transitòria i excepcional el registre d'universitats, centres i títols i expedeixi el títol als alumnes que havien cursat els estudis abans de la sentència del 2011. "No és la primera vegada que es fa i s'evitaria que perjudiquessin alumnes amb caràcter retroactiu", exposa la lletrada que assegura que si això es fa, retiraran el recurs judicial.  

La universitat entén que ha de complir la sentència i, per això, de comú acord amb el Col·legi professional ha reconvertit el grau d'enginyeria d'edificacions en grau d'arquitectura tècnica. El president del Col·legi d'aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d'edificació, Joaquim Romans, lamenta que s'hagi produït aquesta situació i assegura que estan "lluitant a tots nivells" perquè els alumnes que es van matricular i van aprovar sota el nom d'enginyeria d'edificacions obtingui el títol. "Entenem que hi hagi una sentència, però no que s'apliqui amb caràcter retroactiu", exposa Romans.

Segons dades de la Universitat de Girona, el curs 2009-2010 es van retitular 83 persones com a enginyers d'edificació, el curs 2010-2011 en van ser 74 i el curs 2011-2012 52.