Abertis nega enriquir-se amb la mesura de desviar els camions per l'AP-7

El director general obre la porta a modificar les condicions per bonificar els transportistes que facin desplaçaments interns

"No hi ha enriquiment per part de la concessionària", ha afirmat el director general d'Abertis autopistes, Josep Lluís Giménez, que nega que hagin tingut beneficis addicionals per l'increment de camions. Quan falta poc perquè es compleixi un any de la implantació de la mesura que suposava prohibir el pas de camions de gran tonatge per l'N-II, Abertis ha fet un balanç "força positiu" dels resultats.  

Des de l'abril, una mitjana de 7.000 camions diaris han deixat d'utilitzar l'N-II i han creuat les comarques gironines per l'AP-7. Això suposa un increment del pas de camions d'un 30%. Segons Giménez, però, cal tenir en compte que les despeses per al manteniment han incrementat i que, a més, els camions tenen bonificacions en el peatge, cosa que fa que no paguin l'import sencer. "Per nosaltres la mesura és pràcticament neutra", ha explicat el director general que creu que "tothom ha sortit beneficiat" amb la prohibició de pas per l'N-II perquè ha millorat la seguretat de les carreteres.

"El volum de més de trànsit compensa les despeses", ha explicat Giménez que diu que per a la concessionària no es tracta només de tenir més trànsit que paga peatge, encara que només sigui una part, sinó que també cal tenir en compte que han incrementat les seves despeses de gestió i manteniment de la via.  

Tot i això, obre la porta a fer algunes modificacions i ha avançat que properament tindran una reunió amb Generalitat i ministeri de Foment per avaluar un any de la posada en marxa de la restricció. Aleshores, ha explicat, és quan es podran plantejar adoptar algunes de les modificacions que reclama el sector del transport, que se sent el principal perjudicat. Concretament, la patronal del transport a Girona, l'Asetrans, denunciava traves per obtenir la màxima bonificació del 50% en desplaçaments interns.

Segons la patronal, si un camió surt de les comarques gironines han de passar vuit hores abans no pugui beneficiar-se de pagar la meitat de l'import. Giménez ha explicat que es tracta d'una mesura implantada per "controlar un possible frau" i evitar que camions que creuen tota la demarcació sortissin a un peatge i entressin a un altre enllaç gironí per pagar menys. "Estem estudiant aquest aspecte, l'hem considerat i estem valorant la possibilitat de modificar-ho", ha detallat Giménez.  

El director general, a més, ha concretat que segons els càlculs que van fer, a la llarga els camioners també es beneficiaran de la mesura perquè estalviaran en manteniment dels vehicles i en benzina.