L'operatiu 'Pirineus' finalitza amb 26 detencions

També s'han realitzat 578 identificacions i 46 actes per drogues i tinença d'armes

El comissari dels Mossos d'Esquadra a Girona, Joaquim Belenguer, ha destacat que la cinquena edició del dispositiu 'Pirineus' ha estat "una nova escenificació" de la cooperació policial que els diferents cossos realitzen durant l'any i que "funciona molt bé". En aquest sentit, Belenguer ha recordat que el dispositiu ha mobilitzat 358 agents dels Mossos d'Esquadra, una setantena d'agents de les diferents policials locals i que ha comptat amb la participació quan se'ls ha requerit d'agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, així com de la policia francesa. Un operatiu conjunt, ha recordat, que vol incidir en la reducció de tot tipus de delinqüència i que un any més s'ha centrat en la recerca d'armes, el comís de substàncies estupefaents, les inspeccions a locals d'oci nocturn, o la reducció de la sinistralitat viària, entre d'altres.

Pel que fa al balanç en xifres, Lluïsa Santos, caporala en cap de la Policia Local de la Jonquera, ha destacat que el nombre d'identificacions, detencions i sancions ha estat molt superior al de l'edició anterior, malgrat que la d'enguany ha durat quatre dies, dos menys que la del mes de desembre de 2012. Així, en la seva cinquena edició, l'operatiu 'Pirineus' s'ha tancat amb un total de 578 persones identificades, 306 vehicles escorcollats, 26 persones detingudes, 46 actes administratives aixecades (22 per comisos de substàncies estupefaents i 20 per tinença d'armes), 64 locals inspeccionats i 65 denúncies en matèria de trànsit.

Com ha explicat Alfons Sánchez, inspector en cap de l'Àrea Bàsica Policial de l'Alt Empordà, el dispositiu ha permès realitzar per primer cop controls de viatgers a les estacions de tren d'alta velocitat, amb especial atenció a la de Figueres-Vilafant. Els controls han consistit en la identificació selectiva de passatgers sospitosos de portar armes i, especialment, drogues, "cansats" dels freqüents controls a la frontera. En aquest sentit, Sánchez ha recordat que el barri de Sant Joan de Figueres és a tocar de l'estació i que s'ha detectat un increment de la gent que hi va a comprar o portar droga provinent de França i que ha vist en el tren "un mitjà més fàcil" de fer la seva activitat.

Pel que fa a les actuacions més destacades del dispositiu, Sánchez ha explicat la inspecció a la discoteca Ramsis a la zona dels Límits de la la Jonquera, que ha permès obtenir el resultat total de 31 persones identificades, 10 vehicles, escorcollats, dues detencions per un delicte contra la salut pública i el comís de 250 grams d'haixix. A més, la Policia Nacional va identificar cinc persones que anaven indocumentades i va detenir una persona per infracció de la Llei d'Estrangeria. També es van aixecar dues actes administratives al local, una per deixar fumar dins del recinte i l'atra per tenir una menor de 16 anys treballant al local.


Es redueix el nombre de delictes a l'Alt Empordà

El comissari dels Mossos d'Esquadra a Girona, Joaquim Belenguer, ha destacat que dispositius com el 'Pirineus' estan tenint una clara incidència en la reducció de la delinqüència a l'Alt Empordà. De fet, i entre d'altres factors, ha apuntat que la pressió policial ha fet que el nombre de faltes i delictes s'hagi reduït un 5,2% durant el 2013 respecte l'any anterior, passant dels 12.355 del 2012 a les 11.703 de l'any passat.

Una reducció que s'ha fet evident en el nombre de robatoris amb força, ja sigui a cases particulars o empreses, que ha passat dels 1.759 de l'any 2012, als 1.605 del 2013 i en el nombre de delictes, que en un any s'ha reduït un 7,88%, passant dels 7.600 delictes del 2012, als 7.000 de l'any passat.