La PAH crea un document per demanar als jutges que suspenguin tots els desnonaments

La plataforma parteix del cas del bloc ocupat a Salt

La PAH Girona assegura que hi ha un abans i un després de la resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans emesa el passat octubre. A l'escrit, l'alt tribunal d'Estrasburg ordenava deixar en suspens el desallotjament del bloc Salt perquè atemptava contra drets fonamentals i perquè tampoc s'havia garantit un sostre alternatiu a les famílies que es quedaven al carrer.

Ara, tres mesos després que el bloc Salt hagi quedat com un símbol -desocupat, això sí- de la lluita pel dret a l'habitatge, la PAH Girona ha fet servir la resolució d'Estrasburg com a base per engegar una nova ofensiva. La plataforma ha redactat un escrit que insta els jutges a aturar qualsevol desnonament si abans les administracions (Estat, Generalitat o ajuntaments) no han garantit un nou sostre als afectats.

El document, que es farà servir cas per cas, no només parteix de la resolució d'Estrasburg. També recull articles de la Constitució, de la Declaració Universal dels Drets Humans o de la Convenció dels Drets dels Nens. "El que volem és deixar clar que aquells qui perden l'habitatge són gent vulnerable a qui no se'ls garanteixen els drets", explica la portaveu de la plataforma, Marta Afuera.

"Allò més important és que, en base a tot això, si la justícia vol actuar ara ho podrà fer", ha subratllat la portaveu de la PAH. I hi ha afegit: "És a dir, que els jutges poden aturar tots aquells processos que es duguin a terme sense que s'ofereixi cap alternativa habitacional als afectats".

Vàlid per a tots els casos

La plataforma assegura que el document és vàlid per a tota mena de casos. "És aplicable a tothom qui, per motius econòmics, no tingui mitjans per tenir un nou sostre a preus de mercat", ha explicat Afuera. No només per a ocupacions de pisos, "una realitat a la qual cada dia s'hi veuen abocades més famílies", sinó també per a execucions hipotecàries o llançaments per impagaments de lloguers.

"El document també permet fer front als desnonaments amb data oberta, l'última novetat en matèria de vulneració de drets", assegura la portaveu. I precisa: "Una estratègia que angoixa i genera una gran ansietat a moltes famílies, perquè veuen com durant una sèrie de dies es poden quedar al carrer en qualsevol moment".

Precisament, aquests darrers dies la PAH Girona ja ha fet servir el document per reclamar que s'aturés el desnonament en obert d'un pare i un fill a Salt. A partir d'ara, Afuera avança que des de la plataforma començaran a entrar l'escrit als jutjats de manera massiva. "De retruc, això també ha de servir per conscienciar les administracions perquè actuïn, i instar-les a negociar amb els bancs per tenir pisos destinats a lloguer social", precisa Marta Afuera.

Aquest matí, coincidint amb el cas d'un afectat que ha entrat l'escrit als jutjats, la PAH Girona ha fet una concentració de protesta davant el Palau de Justícia de la ciutat. Diversos membres de la plataforma han aguantat uns papers on es podia llegir la frase: 'Justícia: Ara pots aturar tots els desnonaments. Vols?'.