Castellfollit de la Roca haurà d'indemnitzar el propietari dels terrenys de l'ajuntament

Es posa fi així a set anys de batalla judicial

El ple municipal d'aquest dilluns ha aprovat per unanimitat, amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU i dels tres regidors d'ERC a l'oposició, el conveni que ha de posar punt final a set anys de batalla judicial amb la família propietària dels terrenys sobre els quals s'ha construït el nou edifici. Segons el conveni, el consistori pagarà 175.000 euros als propietaris per haver envaït 20,41 metres quadrats de la seva propietat sense haver-los expropiat i per haver enderrocat l'escala d'accés a dos habitatges veïns, també de titularitat seva.  

Una hora abans del ple, a les set del vespre, els representants municipals s'han reunit amb el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, per tancar els serrells del conveni a través del qual la corporació pagarà la indemnització a la família propietària. La fórmula serà com a avançament del fons de cooperació local.

Castellfollit de la Roca rep actualment rep 25.500 euros anuals d'aquest fons, dels quals en seguiran rebent només el 15%. La resta, uns 21.000, serviran per saldar el deute de 175.000 euros contret per indemnitzar els propietaris i evitar que s'executi la sentència que obliga a enderrocar l'edifici, per haver-se construït sense seguir la legalitat. Segons càlculs de la Diputació, Castellfollit deixarà de rebre diners del fons de cooperació local fins l'any 2022.  

Això, però, no posarà punt final a les despeses relacionades amb el nou ajuntament, que ja de per si ha costat al voltant d'un milió d'euros. Segons ha explicat l'advocat de la família Gusiñer, Jacint Planas, hi ha una segona sentència que obliga el consistori a pagar 800 euros al mes als propietaris durant el temps que no han tingut escala d'accés a dos habitatges veïns al nou edifici.  

Durant les obres de construcció del nou edifici, van enderrocar aquesta escala que menava als habitatges. Una sentència judiical obliga el consistori a indemnitzar la família amb 800 euros pel temps que no han pgout aprofitar aquest dos habitatges perquè no tenien accés. En total, la xifra s'enfilarà fins als 60.000 euros, aproximadament.  

Paral·lelament, segons el conveni validat aquest dilluns al ple, l'ajuntament també haurà de pagar les obres de reconstrucció de l'escala, unes obres que es calcula costaran unes 40.000 euros. Aquests diners també els aportarà la Diputació de Girona en forma de subvenció, segons la qual l'ajuntament només n'haurà d'aportar el 10%. Un cop aprovat el text del conveni al ple, propietari i consistori tenen deu dies per signar-lo i tres mesos per complir tots els requisits aprovats.  

En total, tota la despesa suposarà uns 275.000 euros. Això sense comptar les minutes dels advocats que ha intervingut en aquest llarg procés judicial i sense tenir en compte el que ha costat fins ara el nou edifici. El nou ajuntament, a més, no està acabat, i també caldrà invertir-hi més diners per acabar-lo.  

L'alcalde de Castellfollit, Moisès Coromina (CiU), no ha volgut fer cap valoració mentre que el portaveu d'ERC, Miquel Reverter, ha deixat clar que hi han votat a favor per responsabilitat, per posar punt final d'una vegada a un procés que està sagnant les arques municipals. Qui si ha volgut fer declaracions ha estat el portaveu de la família afectada, Joan Gusiñer, que ha lamentat que tot plegat s'hagi allargat tant temps per culpa de la incompetència tant de tècnics com de representants municipals i ha volgut deixar clar que només reclamen el que els pertoca.