Medinyà podria independitzar-se de Sant Julià de Ramis

El Parlament inclouria una excepció a la Llei de Governs Locals

El Parlament podria incloure una disposició addicional a la Llei de Governs Locals de Catalunya que reconegués Medinyà (Gironès) com a municipi independent. Aquesta llei s'està elaborant i la previsió és que s'aprovi a l'estiu. La voluntat és que inclogui una excepció per a Medinyà i que pugui tornar a ser un poble independent, després que al 1972 es va annexionar amb Sant Julià de Ramis.

Divendres passat una comissió formada per representants de tots els partits de l'Ajuntament de Sant Julià i també de membre del col·lectiu veïnal Pro Medinyà Independent van comparèixer davant la Comissió d'afers institucionals per exposar la proposta de segregació, que està avalada per informes econòmics. Medinyà va passar a formar part de Sant Julià de Ramis l'any 1972, en ple franquisme, i bàsicament per qüestions econòmiques del moment.

Ja des del 1995 hi ha hagut moviments veïnals que reclamaven la independència de Medinyà i, per tant, la segregació del poble veí. L'alcalde, Narcís Casassa (PSC), ha defensat que des del 2000 existeix un consens polític de tots els grups per treballar en favor d'aquesta segregació i recorda que hi ha un informe econòmic de la Universitat de Girona que avala que una eventual independència de Medinyà seria viable econòmicament per als dos pobles. 

Amb aquestes cartes sobre la taula, des de l'ajuntament fa temps que van començar a moure fils per tal que el Parlament trobés la manera d'aprovar aquesta segregació, en un moment en el qual tots els esforços de l'administració se centren més aviat en fusionar que no en separar. No obstant això, l'alcalde ha defensat la singularitat del cas de Medinyà. "No estem parlant de crear nous municipis sinó de restituir Medinyà com el que era, un poble independent", ha manifestat.

Divendres passat, representants de tots els partits polítics del consistori i membres del col·lectiu Pro Medinyà Independent van anar a Barcelona convidats per la Comissió d'afers institucionals -que treballa en la tramitació de la Llei de Governs Locals de Catalunya- per tal d'exposar els arguments en favor de la segregació. Segons ha explicat Casassa, va ser ell en representació de tots els grups qui va explicar als partits (hi eren tots menys Ciutadans i la CUP) quina situació es viu a Sant Julià de Ramis i per què el Parlament ha de reconèixer Medinyà com a municipi independent. 

Segons ha explicat l'alcalde, van tenir molt bona receptivitat per part dels grups. "Ens han demanat que els fem entrega de més documentació però, de moment, ningú no ens ha dit que no ho vegi bé", ha manifestat Casassa. La fórmula amb la que treballa la comissió és de l'incloure una disposició addicional a la nova llei -que es vol aprovar a l'estiu- que reconegui la segregació de Medinyà. "No es tracta que ara amb aquesta excepció puguin venir més municipis que volen ser independents, sinó que és una excepció a mida per a Medinyà perquè té una singularitat molt concreta", ha detallat l'alcalde.

Casassa ha destacat que aquesta voluntat expressada pels representants del diferents grups al Parlament els dóna esperança. "Mai havíem estat tan a prop", ha celebrat.