Quatre hotels de Ribes de Freser es connectaran a la xarxa de calor

D'aquesta manera reduiran un 10% la factura energètica

L'Ajuntament de Ribes de Freser fa un balanç molt positiu del projecte de xarxa de calor pioner al Ripollès i també a Catalunya. Des que va entrar en marxa ara fa un any i mig ha abastit totes les necessitats energètiques dels edificis públics que s'escalfen amb aquest sistema -calefacció i aigua calenta sanitària- com són el CAP, els dos centres educatius, la Casa de Cultura, la residència de gent gran, l'Ajuntament i el pavelló municipal. L'alcalde del municipi, Marc Prat, explica que el sistema cobreix completament la demanda energètica i la prova és que durant el 2013 no es va haver de gastar gasoil per escalfar els equipaments públics ni un sol dia.

Ara el projecte entra en una segona fase amb la incorporació de quatre hotels situats al carrer de Sant Quintí - els hotels Catalunya, Prat, Sant Antoni i Nou Sant Antoni- sense necessitat d'ampliar les instal·lacions amb noves calderes. Segons explica l'ajuntament, aquesta fase d'ampliació comporta allargar el tub de la xarxa uns 150 metres lineals amb un cost de 150.000 euros que assumirà l'empresa gestora, Dalkia, que va guanyar el concurs per explotar les instal·lacions. La previsió és que les obres es facin en els pròxims dos o tres mesos de manera que els hotels es podran connectar a la xarxa com a molt tard el juny que ve.

Un 10% menys de la factura elèctrica per als hotels

Els quatre hotels no hauran de pagar per connectar-se a la xarxa ni per fer la instal·lació i veuran com es redueix la seva factura energètica en un 10% segons càlculs del consistori. Això vol dir que un establiment que gasti uns 60.000 euros anuals de gasoil podrà reduir la despesa en 6.000 euros. L'alcalde també explica que els permetrà donar valor afegit al negoci ja que participaran en un model energètic més sostenible que dóna valor al medi ambient. I és que la fusta que alimenta les calderes de biomassa per a la xarxa de calor prové dels boscos públics del municipi. Amb aquest combustible, s'escalfa l'aigua que es distribueix en canonades als punts de consum i comporta un nivell molt baix de residus. Com que l'estella té poca humitat i crema a uns 900 graus, més que cremar-se el que fa és incinerar-se i l'únic residu que queda és en forma de cendra mineral alhora que no genera fums.

Durant el 2013, es van necessitar 450 tones d'estella i la previsió és que passi a fregar les 800 tones un cop estiguin connectats els quatre hotels, és a dir, un 77% més. La factura de l'Ajuntament per escalfar els equipaments públics és de 100.000 euros, una xifra similar al 2012. Amb tot, l'estalvi es veurà sobretot en els pròxims anys quan el preu del gasoil continuarà a l'alça -ha pujat un 8% anyal en els últims 25 anys- mentre que la biomassa ho ha fet aproximadament en un 3%.

La gestora paga un cànon a l'Ajuntament

La xarxa de calor també comporta el pagament d'un cànon per part de l'empresa gestora a l'Ajuntament per "rendibilitzar" unes instal·lacions públiques. Aquests primers anys el cànon a pagar serà d'uns 4.000 euros anuals però en els últims anys de la concessió -que es va fer per 21 anys- arribarà als 12.000 euros. Amb aquest diners es faran actuacions al territori com podria ser la millora d'accessos i de pistes forestals.

Amb un cost total d'1 milió d'euros, la xarxa de calor s'ha finançat a través de Dalkia que n'ha assumit 700.000 euros mentre que els 300.000 euros restant va provenir de l'Institut Català de l'Energia. L'alcalde explica que l'Ajuntament no hi ha hagut de posar diners i que el projecte es va plantejar per implementar un sistema d'energia renovable que tingués un retorn al territori, no només ambiental sinó també econòmic, ja que calculen que ha permès mantenir els llocs de treball de la brigada que extreu la fusta des del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR) en un context complicat.

Una tercera fase amb un hotel més i domicilis de particulars

Les calderes de la xarxa de calor estan a la meitat de la seva capacitat i per tant poden cobrir una tercera fase com seria arribar a una altre zona del municipi al voltant de l'hotel Els Caçadors. La idea és que en un futur també s'hi puguin connectar habitatges de particulars. "És un projecte dinàmic que en un futur podrà ampliar-se més", conclou Prat.