Dos de cada deu agents immobiliaris de Girona i la Costa Brava són 'pirates'

El sector reclama frenar l'intrusisme amb multes

Com a mínim dos de cada deu agents immobiliaris de Girona ciutat i la Costa Brava operen fora de la llei, sense estar inscrits al registre. Coincidint amb què ara fa quatre anys que aquesta obligació va entrar en vigor, l'Associació Professional d'Experts Immobiliaris (Apei) reclama al Govern que sancioni l'intrusisme amb multes exemplars.

Segons estableix la normativa, les sancions per a aquests casos es poden estendre des dels 3.000 als 10.000 euros. Des del sector asseguren que, a dia d'avui, fins i tot es poden trobar "persones que van pel carrer venent finques amb un telèfon mòbil i una carpeta sota el braç". Els mediadors immobiliaris també critiquen que, a dia d'avui, el registre "no funciona". Ara fa quatre anys que a Catalunya va entrar en vigor el Registre d'Agents Immobiliaris de Catalunya. Figurar en aquest llistat és obligatori per poder exercir. Entre d'altres, a l'hora d'inscriure-s'hi els professionals han d'acreditar diversos requisits (com ara disposar d'assegurances de caució i responsabilitat civil o tenir un establiment obert al públic).

De totes maneres, els mediadors immobiliaris critiquen que aquest registre no ha servit per frenar l'intrusisme creixent que hi ha al sector. El portaveu a Girona de l'Apei, Josep Maria Rus, assegura que el registre "no està funcionant" perquè hi ha gent que es ven com a agent immobiliari quan, en realitat, no té facultat per ser-ho.

"Pots trobar des de persones que van pel carrer venent finques amb una carpeta sota el braç i un telèfon mòbil fins a una perruqueria que anuncia pisos a l'aparador", concreta el portaveu. Rus també hi afegeix que, a aquesta casuística, cal sumar-hi aquelles "agències immobiliàries obertes al públic però que no consten en aquest registre obligatori que va engegar la Generalitat".

Segons l'Apei, a Girona ciutat com a mínim un 20% dels agents immobiliaris són il·legals; és a dir, no figuren en aquest llistat. A dia d'avui, el registre compta amb 4.900 agents registrats a tot Catalunya, dels quals 118 corresponen a Girona ciutat.

Però aquesta dada, segons subratlla l'associació professional, en cap cas reflexa la realitat. "El registre no està funcionant", concreta el portaveu a Girona de l'Apei. L'associació també explica que el percentatge d'intrusisme que hi ha a Girona ciutat també es trasllada a altres llocs de la demarcació, com ara la Costa Brava.

"A localitats molt turístiques, com ara Platja d'Aro, és fàcil apreciar la disparitat existent entre les 45 agències inscrites al registre i la realitat, amb un volum força superior d'aquest tipus d'establiments oberts al públic", indica l'Apei en un comunicat. L'escrit també afegeix que, en aquests llocs, "crida especialment l'atenció veure com, en algunes de les guies que editen els ajuntaments de localitats de platja orientades al turisme, es veuen anunciades les agències immobiliàries estiguin o no registrades".

Sancionar l'intrusisme

Josep Maria Rus, que a més de portaveu de l'Apei també és l'administrador de la immobiliària Rus Casa, reclama mesures per frenar l'intrusisme. Com assegura, si no s'apliquen mesures, el registre "no serveix per a res". I hi afegeix: "A mesura que el sector es recuperi i s'incrementi la venda d'immobles, l'intrusisme s'incrementarà, amb els riscos que hi ha per al sector i el consumidor en general".

Per això, l'Apei reclama al Govern que tiri endavant les sancions previstes a aquells agents immobiliaris que no estiguin inclosos al registre, i que operen fora de la llei. Segons recull la normativa, en casos d'infraccions lleus, l'import d'aquestes sancions es trobaria entre els 3.000 i els 10.000 euros.

Lligat a aquests problemes, Josep Maria Rus també assegura que molta gent no sap que el registre d'agents immobiliaris és una garantia de cara al ciutadà a l'hora de portar a terme operacions de compravenda o lloguer. "Hi ha un elevat desconeixement entre els ciutadans del què és i per a què serveix el registre", assegura el portaveu de l'Apei. "El consumidor no sap què és, ni quins beneficis pot aportar-li, per tant no l'exigeix", concreta.

L'Associació Professional d'Experts Immobiliaris (Apei) compta amb més de 1.200 agències associades arreu de la geografia estatal. D'aquestes, una quarta part es troben a Catalunya.