La UdG presenta un pla de viabilitat per eixugar els 41 MEUR de deute del Parc Científic

L'equip de govern aposta per captar capital estranger

La Universitat de Girona ha dissenyat un pla de viabilitat per eixugar el deute de 41 MEUR que arrossega el Parc Científic i Tecnològic. Segons ha explicat el rector, Sergi Bonet, l'objectiu és redreçar la situació al llarg del mandat. Per aconseguir-ho, l'equip de govern s'ha marcat com a objectiu captar capital estranger. Per això, en els propers mesos té previst visitar empreses de Colòmbia, l'Equador i Brasil per tal d'establir convenis i que instal·lin els seus departaments d'R+D+I al parc científic.

La universitat ha redactat una memòria per explicar les oportunitats que pot suposar invertir al parc, sobretot pensada per a empreses llatinoamericanes que volen fer el salt a Europa. El Parc Científic i Tecnològic és un dels projectes més agosarats que la UdG ha impulsat, juntament amb d'altres institucions, i que està en funcionament des del 2007.

Actualment, acull quasi un centenar d'empreses, 36 grups i centres de recerca i 19 institucions diverses, com ara fundacions. Els edificis de la Creueta sumen més de 3.500 metres quadrats, dels quals el 80% estan ocupats per les més de 1.300 persones -entre personal, investigadors i empresaris- que treballen en algun dels complexos del parc. 

Bona part dels diners per aixecar el parc van venir de l'Estat i la UdG els havia d'anar retornant paulatinament en els anys següents. Inicialment, les previsions d'ingressos preveien que els diners es podrien retornar i també hi havia el compromís que la Generalitat ajudaria la universitat a pagar els crèdits. No obstant això, Bonet ha reconegut que aquesta aportació del Govern no ha arribat -"dubto molt que arribi", afegeix el rector- i la UdG està endeutada tant amb el ministeri com amb els bancs. El deute actual arriba als 41 MEUR, una quantitat que el nou equip de govern vol eixugar aquest mandat. Per fer-ho, la única via que veuen possible és la de la captació de capital estranger.

Segons ha reflexionat el rector, el parc es va dissenyar "sobredimensionat". "Si l'objectiu era capitalitzar les empreses d'aquí les dimensions actuals sobrepassen la demanda del territori i per donar-li viabilitat hem de buscar inversió estrangera", ha explicat.

Buscar capital a Llatinoamèrica

Per redreçar la situació, el nou equip de govern ha elaborat una memòria de les bondats del parc per anar a buscar inversors a l'altra banda de l'Atlàntic. L'objectiu és contactar amb empreses que volen fer el salt a Europa per tal de convèncer-les que han d'instal·lar els seus departament d'R+D+I al parc científic. L'arribada d'aquestes noves empreses suposaria una nova font d'ingressos per al parc que ajudaria a reduir el deute.

Segons ha explicat el rector, ja tenen tancades tres missions per anar a buscar aquestes empreses que, prèviament, ja han demostrat interès per fer el salt a Europa. "Girona els pot oferir una oportunitat única perquè està situada a la porta del corredor mediterrani", ha manifestat Bonet. 

La primera serà del 17 al 21 de març a Colòmbia on l'equip del rector ja té entrevistes tancades amb els viceministres d'Educació i Indústria per tal d'afavorir aquests contactes amb empreses i també fer un pas endavant per facilitar la mobilitat d'estudiants i professors i també l'homologació de titulacions. La següent missió serà als mesos d'abril i maig a l'Equador i, posteriorment, a principis d'estiu es traslladaran al Brasil. Segons ha explicat Bonet, les empreses interessades en instal·lar-se a Girona són de sectors com l'agroalimentari, la informàtica o diversos àmbits socials i humanístics.

Segons ha assenyalat el rector, aquesta aposta acosta la UdG al funcionament habitual de les universitats europees que, a banda de matriculacions i subvencions de les administracions, tenen una font de recursos en els contractes amb empreses i els convenis amb universitats d'altres països. "Nosaltres hem de seguir aquest model perquè actualment pràcticament tot el finançament de la UdG prové només de les matrícules dels estudiants i de la Generalitat i això ha de canviar", ha manifestat. 

El pressupost de la Universitat de Girona serà aquest 2014 de 82 MEUR, 5 MEUR menys que l'any anterior. D'aquests, 1,2 MEUR se'n van a despeses de funcionament del parc.