Juan Carlos Tedesco i David Jou, nomenats honoris causa de la UdG

La universitat aprova la creació de dues noves empreses de base tecnològica

El Consell de Govern de la Universitat de Girona ha aprovat concedir el títol de doctor honoris causa al pedagog argentí Juan Carlos Tedesco i al físic David Jou Miravent. Les distincions s'atorguen amb la voluntat d'enfortir la presència de la UdG en el context català i europeu, d'una banda, i per reconeixement a les "trajectòries acadèmiques singulars" dels dos doctors. D'altra banda, també s'ha donat autorització per a la creació de dues noves empreses de base tecnològica, Goodgut i Vitam, en les quals la universitat participarà amb un 5% de les seves accions. També s'ha donat el vistiplau a la idea del rector, Sergi Bonet, de desdoblar tots els grups que a primer curs tinguin més de 60 alumnes.

En el segon Consell de Govern presidit pel nou rector Sergi Bonet, la UdG ha aprovat reconèixer com a honoris causa els doctors Juan Carlos Tedesco i David Jou.

Juan Carlos Tedesco (1944) és una figura internacionalment reconeguda en l'àmbit de l'educació. El seu reconeixement prové, d'una banda, de la seva trajectòria acadèmica, i de l'altra, del fet que hagi ocupat càrrecs d'especial relleu tant al seu país, Argentina, com a escala internacional.

El departament de Pedagogia de la UdG, i el conjunt de la Facultat d'Educació i Psicologia, en destaquen "el rigor acadèmic i profunditat intel·lectual, el compromís ètic profund al llarg de tota la seva trajectòria i el desenvolupament de diferents càrrecs polítics de manera coherent amb les seves aportacions acadèmiques i amb els seus principis ètics".

L'altre escollit ha estat David Jou Miravent (1953), que és catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i s'ha especialitzat en termodinàmica de processos irreversibles, però ha fet incursions en moltes altres àrees de recerca, com ara la turbulència quàntica, la mecànica de fluids o la biofísica.

El departament de Física de la UdG ha destacat per proposar el seu reconeixement que poques persones excel·leixen alhora en terrenys aparentment tan dispars com el de la ciència i la poesia, i en la divulgació científica. Destaca, a més, que ha treballat "per construir ponts entre la ciència, l'humanisme i la religió i ha demostrat estar compromès amb el país i la cultura catalana".

Dues noves empreses de base tecnològica

Amb l'informe favorable previ del Consell Social, s'ha aprovat autoritzar la creació de dues noves empreses de base tecnològica, en les quals la UdG participarà amb un 5% de les seves accions.

Es tracta, d'una banda, de Goodgut, una iniciativa basada en una tecnologia compartida entre la UdG i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) que se centra en el desenvolupament d''instruments tecnològics per a la detecció precoç de malalties de l'aparell digestiu, especialment de càncer colorectal i, en menor mesura, d'altres malalties digestives com la malaltia de Crohn i la Diabetis tipus II.

De l'altra, Vitam centra la seva activitat en el desenvolupament d'eines informàtiques de gestió i control remot per a la teleassistència mitjançant videoconferència, amb l'objectiu de millorar la gestió integral dels usuaris amb una tecnologia més accessible, que millori el cost, l'eficàcia i l'eficiència en la prestació de serveis d'atenció personal en àmbits mèdics i socials.

Tal i com ja havia apuntat el rector, el Consell de Govern ha aprovat que el curs vinent els grups que a primer tinguin més de 60 alumnes es desdoblin.