28 detinguts, 150.000 euros i una pistola decomissats a Girona en un mes

La Policia Nacional fa balanç de l'operati contra la delinqüència itinerant

Un total de 2.300 vehicles registrats, gairebé 5.000 identificats, 28 detinguts, 150.000 euros intervinguts i drogues i una arma carregada decomissats, balanç del primer mes de l'operatiu contra la delinqüència itinerant a les comarques gironines.

La policia espanyola ha intensificat la lluita contra aquest tipus de delinqüents, que cometen els delictes en altres territoris o en altres països per complicar la persecució policial.

El director general de la Policia, Ignacio Cosidó, ha explicat que Girona és una demarcació clau perquè part d'aquests delinqüents mòbils utilitzen sovint el pas de la Jonquera. A la demarcació hi ha 100 agents fent controls puntuals per detectar aquest tipus de delinqüents.

El 'Pla operatiu contra la delinqüència itinerant' busca combatre de forma global i coordinada els delictes comesos per grups organitzats que es desplacen per dificultar que la policia els hi segueixi el rastre. Aquest pla, que compta amb diverses fases, implica més de 3.500 agents de la policia espanyola arreu de l'Estat. En el cas de les comarques gironines, hi ha un centenar d'agents que centren els esforços en detectar aquest tipus de delinqüents.  

El director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, ha explicat que es fan controls aleatoris en antigues fronteres exteriors o en punts de pas interiors, tant d'entrada com de sortida, per localitzar aquest grups criminals. Per això, ha destacat que les comarques gironines són un punt estratègic clau perquè han detectat que alguns d'aquests delinqüents mòbils provenen d'altres països de la Unió Europea i utilitzen el pas de la Jonquera. "En poc més d'un mes de desenvolupament del pla, els resultats ja són molt positius", ha explicat Cosidó.  

"A la demarcació de Girona estem desenvolupant amb especial intensitat aquest pla de lluita contra la delinqüència itinerant, amb més de 100 efectius implicats", ha detallat Cosidó que ha exposat que durant aquest primer més han registrat 2.300 vehicles en aquests controls i han trobat drogues, han intervingut 150.000 euros que podrien tenir un origen delictiu, han identificat quasi 5.000 persones i han detingut 28 suposats delinqüents. A més, també han decomissat una pistola amb munició.  

El pla operatiu afecta més de 80 comissaries d'arreu de l'Estat i a diverses unitats dins la policia espanyola com la policia científica, seguretat ciutadana i estrangeria o fronteres.  

La unitat d'estrangeria i documentació de la Jonquera, la principal frontera interior de tot l'Estat tant en relació al trànsit de persones com de mercaderies, ha controlat al llarg del 2013 més d'11.000 vehicles i ha identificat més de 142.000 persones. Aquestes actuacions s'han traduït en operacions policials contra el tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual, tràfic d'estupefaents o falsificació de documents.

Dèficit d'agents

Cosidó ha explicat que amb l'arribada de 22 nous oficials i 8 inspectors la plantilla de la policia espanyola a les comarques gironines se situa en 362 efectius, un 88,5% del total previstos en el catàleg. Segons el director general, l'objectiu ha estat posar punt final al "dèficit" d'agents que hi havia hagut en els darrers anys i situar les comarques gironines en la mitjana percentual de l'Estat.  

Dels 127 nous oficials que s'incorporen a Catalunya, 22 van destinats a comissaries de les comarques gironines; 8 a Girona, 4 a l'aeroport, 4 a Portbou, 2 a la Jonquera, 2 a Camprodon, 1 a Puigcerdà i 1 a la comissaria de Sant Feliu de Guíxols.

El director general, que ha visitat aquest dimarts els efectius de les comarues gironines, ha destacat la "bona feina" feta sobretot en tres àmbits: policia judicial, estrangeria i expedició de documentació. En relació a la policia judicial ha explicat que el 2013 es van fer 57 investigacions que va culminar en un increment dels detinguts per delictes de tràfic de droga, estafa, pornografia infantil, robatori amb violència o blanqueig de capital. En relació a les drogues, Cosidó ha destacat que van multiplicar per quatre la quantitat de cocaïna decomissada, arribant a 136 quilos. També van incrementar les quantitats intervingudes d'haixix (521 quilos) i marihuana (47 quilos).  

En relació a estrangeria, Cosidó ha destacat que a banda de la lluita contra el tràfic d'éssers humans, també se centren en expulsar aquells delinqüents multireincidents en situació irregular al país. En aquest sentit, en van expulsar 98 que acumulaven 381 causes judicials pendents. També han expedit 24.376 targetes de residents estrangers, un 20% menys que durant el 2012.  

Finalment, ha destacat que a la demarcació de Girona es van fer durant l'any 2013 83.325 DNI electrònics i 32.323 passaports.