La Diputació crea un web pioner per difondre el bon ús del català a les administracions

El portal inclou models de documents, recomanacions lingüístiques, dubtes habituals i un servei de consulta en línia

Els serveis lingüístics de la Diputació de Girona ha elaborat el web de llengua amb l'objectiu de difondre el bon ús del català. Aquest portal conté la informació del llibre d'estil que la Diputació va editar l'any 2011, que recull tant criteris de presentació de textos, orientacions d'estil i convencions diverses com eines per ajudar en la redacció de documents administratius i protocol·laris. 

El president de la Diputació, Joan Giraut, ha destacat que l'objectiu és "anar una mica més enllà" presentant la versió dos punt zero del llibre d'estil, que recull els continguts que fins ara es consultaven en paper organitzats d'una manera accessible i dinàmica. Giraut ha ressaltat que es la de Girona es converteix en la primera diputació que posa en marxa un web propi de llengua. "N'estem molt orgullosos, perquè difondre el bon ús del català també és una manera de fer país", ha opinat.

Aquest web conté la informació del llibre d'estil, que s'organitza en dos blocs: un de teòric anomenat 'La llengua a la Diputació, un element d'imatge institucional' que està dedicat sobretot a aspectes gràfics i de convencions i un de pràctic, titulat 'La documentació administrativa i protocol·lària', en què analitzen els diferents elements que caracteritzen els documents de l'àmbit administratiu i ofereixen unes pautes i uns models per redactar-los. Els documents es poden descarregar en PDF i en Word, cosa que permet que l'usuari pugui aprofitar les plantilles i adaptar a les seves necessitats. 


 
A l'índex general del web, també hi ha els apartats 'Temes destacats' i 'Dubtes freqüents'. A 'Temes destacats' hi ha aquells apartats del llibre d'estil que es consulten amb més freqüència: els signes de puntuació, les llistes d'abreviacions, l'ús de les majúscules i les minúscules, o els documents administratius. Per altra banda, l'apartat 'Dubtes freqüents' està dedicat a qüestions lingüístiques que solen generar dubtes.

La cap dels serveis lingüístics de la Diputació de Girona, Verónica Solà, ha detallat que, per exemple, expliquen de forma simple "si una acte s'aixeca o s'estén", si s'envia "un e-mail o un correu". A més, no es tracta d'un web tancat, sinó que s'aniran incorporant continguts. El web també disposa de diferents cercadors que faciliten l'accés a tots els contingut i permet compartir la informació via mail o a les xarxes socials. 

El web va dirigit tant a personal de la Diputació i dels seus organismes autònoms com als treballadors dels 221 ajuntaments gironins. També hi ha elements que poden ser d'interès per a professionals d'entitats o empreses relacionades amb la corporació, així com qualsevol persona aliena a l'administració que ho necessiti o per simple interès per la llengua.