Detectats 26 casos de xarampió a Catalunya

Els afectats no estaven vacunats o ho estaven de forma incompleta i dotze pacients han requerit hospitalització

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha informat aquest dimecres de la detecció de 26 casos de xarampió que han afectat pacients de la ciutat de Barcelona i de municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. Els casos han afectat persones no vacunades o bé vacunades de forma incompleta i dotze dels pacients han requerit hospitalització. L'evolució de tots els casos és favorable, tot i que dos pacients continuen ingressats. Els afectats són majoritàriament adults joves d'entre 18 i 47 anys.

Segons informa l'Agència de Salut Pública, fins avui no s'ha registrat cap cas entre els nadons i infants de més de 12 mesos, un grup en què el nivell de cobertura vacunal és elevat. Aquest "degoteig" de casos es va començar a detectar a finals de gener i principis de febrer, principalment a la ciutat de Barcelona, tot i que també ha afectat municipis de la demarcació barcelonina i de les comarques gironines, segons ha explicat a l'ACN la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané.

"El xarampió té un període d'incubació llarg, com a màxim de 21 dies, i des del moment que se'ns notifica ho anem vigilant", ha dit. Jané ha afegit que aquests 26 casos és "la foto d'ara", però que pot canviar, motiu pel qual "epidemiològicament el que fem és reforçar la vigilància per seguir tots els casos, veure com evolucionen i posar les mesures preventives adequades".

Des de l'any 2000, el xarampió autòcton es considera eliminat, però la gran mobilitat de les persones pot produir ocasionalment la reintroducció del virus. De fet, segons ha explicat Jané, el primer cas confirmat va ser el d'una "persona estrangera que venia de fora" i s'ha pogut relacionar amb tres més, de manera que "quatre casos són del mateix tipus de virus". La resta s'estan investigant i en aquests moments no es pot determinar si es tracta "d'un brot o de més d'un".

Pel que fa a les persones ingressades, Jané ha explicat que, de les dues que queden hospitalitzades, està previst que una d'elles rebi l'alta aquest dimecres mateix, mentre que l'altra es mantindrà ingressada perquè té "una complicació important de pneumònia".

L'Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que el xarampió és una malaltia molt contagiosa però que es pot prevenir fàcilment mitjançant la vacunació. Per això, consideren necessari mantenir un bon nivell de vacunació, que passa per dues dosis de la triple vírica, una als 12 mesos i l'altra als 4 anys. A més, els metges de família recomanen l'administració d'aquesta vacuna a determinades persones adultes nascudes després de l'any 1966 i que no hagin estat vacunades del xarampió i no tinguin constància d'haver patit la malaltia. La triple vírica es va introduir en el calendari de vacunacions de Catalunya l'any 1981.

La simptomatologia del xarampió consisteix bàsicament en febre, congestió nasal, irritació de la gola, tos seca i conjuntivitis. A vegades es poden observar petites taques blanques en la mucosa de la boca, però són difícils de distingir. Quatre dies després de l'inici de la simptomatologia general, apareix una erupció de taques vermelles, planes i de forma irregular, primer a la cara i que posteriorment s'estén al tronc, als braços i les cames.

Jané explica que la malaltia "no té perquè ser greu", tot i que "en alguns casos pot produir complicacions". La mortalitat és d'un cas de cada 1.000.

Aquests nous casos de xarampió es produeixen mesos després dels detectats al juliol passat, quan es van confirmar 36 casos a Catalunya. D'aquests, 14 van ser associats d'una manera directa o indirecta al Festival Sónar, mentre vuit casos més van ser relacionats amb un brot d'origen important del Pakistan. En aquella ocasió, 14 persones van ser hospitalitzades.